OECD har gjort en mycket omfattande studie över hur de olika medlemsländerna använder skatteincitament för att få människor att spara till pensionen.
Den vanligaste formen av skatterabatt innebär avdragsrätt vid insättning, skattefri avkastning men sedan skatt vid utbetalning.
Här har man gjort simuleringar och jämfört ett vanligt sparande med pensionssparande i de olika länderna och konstaterar att skattefördelarna faktiskt också leder till högre pensionsutfall.
Storleken på skatterabatten varierar stort i de olika länderna, men OECD konstaterar att de kan leda till att fler människor pensionssparar under längre tid. Däremot konstaterar man att de till följd av skatteincitament inte nödvändigtvis sparar större belopp.
OECD noterar de utmaningar som ländernas pensionssystem står inför, bland annat i den nuvarande lågräntemarknaden i kombination med stigande medellivslängd, och anser att enkla och raka skattefördelar kan bidra till att öka människors förtroende för pensionssparande och öka deras möjligheter till att spara i privata pensionsplaner.
Organisationen anser dock att många av pensionsplanerna för privata pensioner behöver en bättre design och har tagit fram en färdplan med tio rekommendationer för vad som behöver göras.
Bland rekommendationerna nämner man att det är viktigt att man uppmuntrar människor att spara och spara länge och att länderna ska förstärka incitamenten för sparande genom olika typer av incitament.
Man vill också att medlemsländerna ska arbeta för att sparandet sker i sparformer med låga kostnader och ha bra ickevalsalternativ på plats med olika riskprofiler. Man tycker dessutom att man ska pusha för annuiteter eller livsvariga pensioner och vill gärna se att man kan enas om hur sådana produkter ska vara konstruerade för att på så sätt förbättra konkurrensen och sänka kostnaderna.
Så långt låter det som att Sverige med de omfattande tjänstepensionsplanerna kommit en bra bit på väg med pressade priser och kostnadseffektiva ickeval. Det man undrar över när man läser är varför vi i Sverige tog bort incitamenten för privat pensionssparande utan att ersätta dem med något annat än k-försäkringar och ISK som bara ger skatterabatter när det gäller avkastningen.
Vi är ju inte ensamma i Sverige med att leva med låg avkastning och stigande medellivslängd.