Andra AP-fonden implementerar ESG-faktorer i globala aktier i den kvantitativa förvaltningen. Det innebär att 90 miljarder kronor av fondens kapital nu förvaltas med beaktande av Environmental, Social and Governance-faktorer.
Fonden har en egenutvecklad matematisk modell för globala aktier och har under hösten successivt implementerat ESG i förvaltningen. Innan årsskiftet ska integreringen vara helt klar, meddelar fonden.
Vi är en av få aktörer i branschen som tagit detta arbete ytterligare en nivå genom att titta på grunddata istället för att nöja oss med färdiga ESG-faktorer. Att komma så nära grunddatan som möjligt är viktigt och ligger helt i linje med fondens övriga kvantitativa förvaltning, säger Tomas Morsing, chef för kvantitativa strategier, i en kommentar.
ESG-modellen som buffertfonden använder sig av berör miljöfaktorer med bland annat mått på hur mycket koldioxid bolagen släpper ut eller hur mycket energi de förbrukar. Utöver det har den mått på sociala faktorer och bolagsstyrningsfaktorer.
Igår skrev Pensionsnyheterna om att AP2 dumpat ytterligare tio kraftbolag från portföljen efter en uppföljande analys av finansiella klimatrisker i portföljen. Buffertfonden har även ambitionen att utveckla sin portfölj i linje med tvågradersmålet, vilket Parisavtalet förra året handlade om.
Alla AP-fonder har dock inte ett gemensamt uttalat tvågradersmål i sin förvaltning.
- Alla fonderna arbetar på olika sätt med klimatfrågan och vi samarbetar i stor utsträckning då det är möjligt, säger AP2:s kommunikationschef Ulrika Danielsson till Pensionsnyheterna.