Svenskt Näringsliv sällar sig till gruppen som gör tummen ner för Finansinspektionens förslag till nya regler för tillsynsverktyget. Organisationens vice vd Peter Jeppsson skriver i ett remissvar att förslaget går långt utöver vad som är lämpligt.
Svenskt Näringsliv påpekar att man som avtalspart för avtalsförsäkringar och tjänstepensioner har starkt intresse i de regelverk som gäller för dessa och att man är beroende av stabila regler för att möjliggöra en effektiv och säker förvaltning.
Han påpekar att de föreslagna reglerna verkar vara dåligt underbyggda och tillägger att de bara ska användas under några få år, innan nya regler för tjänstepensionsverksamhet ska finnas på plats.
Han undrar också varför man över huvud taget ska ändra i trafikljuset som fungerat väl både under Eurokrisen 2011 och Lehmankraschen 2008:
Svenskt Näringsliv ställer sig därför mycket frågande till påståendet att nuvarande modell inte på ett tillfredsställande sätt skulle spegla berörda företags tjänstepensionsverksamhet och riskerna i den. I skenet av hur nuvarande trafikljus har fungerat och tillämpats bär detta påstående helt enkelt inte trovärdighetens prägel.
I likhet med andra kritiker av förslaget från FI anser även Svenskt Näringsliv att de krav på omallokeringar som kan bli följden av förslaget kommer att leda till lägre pensioner och ifrågasätter om detta är aktsamt.
Aktsamhetsprincipen ställer krav på tjänstepensionsföretagen att göra en avvägning mellan dels den del som syftar till att förebygga att de inte klarar av att infria sina garanterade åtaganden, dels den del som syftar till att ge realistiska möjligheter till god avkastning på tjänstepensionskapitalet. Det framgår inte i promemorian att Finansinspektionen gjort någon sådan avvägning överhuvudtaget. Det redovisas inte heller någon motivering till varför skärpta solvenskapitalkrav nu behöver införas, eller i hur stor utsträckning Finansinspektionen förväntar sig att de skärpta solvenskapitalkraven minskar risken för fallissemang bland tjänstepensionsföretagen, skriver Svenskt Näringsliv.