Igår presenterade EU-kommissionen några tankar kring förbättringar av de omkring 40 regelverk för finansiella tjänster som man infört på senare år för att öka möjligheterna till ekonomisk tillväxt i Europa, vilket vi skrev om i går.
Insurance Europe tycker att det är bra att man vill ändra i reglerna i Solvens 2 för aktier i onoterade företag och företagsobligationer, men tycker att det är på tok för lite, enligt organisationens generaldirektör Michaela Koller.
- Eftersom de här tillgångarna endast utgör en liten procentandel av försäkringsbolagens portfölj måste mer göras för att uppnå de ambitiösa mål för ekonomisk tillväxt som Kommissionen själv satt upp. I synnerhet gäller det för de kapitalkrav som gäller för den övervägande majoriteten av försäkringsbolagens långsiktiga investeringar, som är alldeles för höga i förhållande till de risker de i verkligheten i utgör. De är för närvarande inte upptagna på listan över uppföljningsaktiviteter, säger Michaela Koller i en kommentar.
Det är intressant att notera att de här synpunkterna från den europeiska försäkringslobbyn kommer samtidigt som remissinstanser i Sverige klagar över att FI vill höja kapitalkraven på tjänstepensionsföretagen.
Det låga ränteläget och dåliga avkastningen på statsobligationer gör ju att de inte kan betraktas som säkra tillgångar om man kan förlora pengar på att investera i dem.
Ändå är det den vägen som man gått på senare år, både i Solvens 2 och stresstesterna i trafikljuset. Nu kommer alltså krav på mindre stränga kapitalkrav, eftersom man börjar inse att omallokering till säkra tillgångar tär på spararnas framtida avkastning.