Igår kunde vi berätta om att Finansinspektionens förslag till en ny modell för tillsynsverktyget Trafikljuset delar branschen.
SPP, Skandia och Länsförsäkringar är i huvudsak positiva till förslaget.
Detta trots att det branschgemensamma svaret från Svensk Försäkring var avfattat i en betydligt mer avvaktande och kritisk ton och de tre reserverade sig också mot delar av den remiss de ställde sig bakom. De tre har därför skickat ett eget remissvar till FI.
Bolagen är oroliga för att tjänstepensionsbolagen kan komma för billigt undan i jämförelse med bolag som redan lever med det striktare regelverket Solvens 2, som redan införts.
De gillar därför att FI föreslår tuffare krav i trafikljuset av konkurrensskäl, även om de oftast uttrycker det som att kunderna skulle få sämre skydd om kapitalkraven blir mildare för tjänstepensionsbolagen.
I remissvaret skriver de att FI:s förslag, med vissa mindre ändringar, är bra och att det är viktigt att verktyget förändras i en sådan riktning att det harmoniserar med den parallella reglering som gäller på försäkringsmarknaden; Solvens 2. Vi ser positivt på att den totala nivån på kapitalbehovet hamnar på en liknande nivå som Solvens 2 då det leder till ett harmoniserat kundskydd och ökad konkurrensneutralitet.
Man är alltså i samma skyttegrav som tidigare och vill absolut inte se att tjänstepensionsbolagen får andra villkor än dem, i vart fall inte mildare.
Europalobbyn för pensionsfonder, Pensions Europe,, reagerade redan i förra veckan på att IMF i sin Sverigegranskning gärna såg harmoniserade skyddsnivåer för försäkring och tjänstepension, något som man uppfattade som skadligt.
- Regler av Solvens 2-typ har tydligt tillbakavisats av EU-kommissionen eftersom den inte föreslog sådana i det kommande IORP 2-direktivet. Av det skälet kommer det inte att finnas några Solvens 2-liknande kapitalkrav i direktivet. Den europeiska tillsynsmyndigheten EIOPA har också noterat att nya solvenskapitalkrav kan medföra negativa påfrestningar för pensionsfonder, sponsorer, medlemmar och förmånstagare. I IORP 2 framgår tydligt att den fortsatta utvecklingen på EU-nivån för solvensmodellerna inte är realistiska av praktiska skäl och inte är effektiva vare sig ur ett kostnads- eller ett förmånsperspektiv, säger Matti Leppälä, generalsekreterare för Pensions Europe, i ett mejl till redaktionen, i vår översättning.