För tre veckor sedan skickade Finansinspektionen ut ett förslag på ändrade och framför allt skärpta krav på tillsynsverktyget Trafikljuset.
Den nya modellen väntas höja kapitalkraven med uppemot 50 procent för vissa av tjänstepensionsbolagen, åtminstone om de vill ha grönt ljus, något som enligt Svensk Försäkring kan vara för långtgående och kräver mer analys.
Förslaget har lett till intensiva diskussioner inom Svensk Försäkring där bolagen, efter tuffa förhandlingar, lyckats få ihop ett gemensamt remissvar. Fast tre av bolagen, SPP, Skandia och Länsförsäkringar har reserverat sig mot delar av formuleringarna i remissvaret.
Detta eftersom de redan lyder under Solvens 2 och förslaget om Trafikljuset bara berör de bolag som arbetar med övergångsregler för tjänstepension. Fast Solvens 2-bolagen vaktar noggrant över att dessa bolag inte ska komma billigare undan.
Försäkringsbolagen har synpunkter på att FI kommer med förslaget vid en tidpunkt då regeringen arbetar med att ta fram kraven för den kommande regleringen av tjänstepensionsföretagen som ska vara införd från 2019.
Svensk Försäkring oroas också över att det nya trafikljuset riskerar att smitta den framtida regleringen för tjänstepensionsbolagen, och betonar att det är ett tillsynsverktyg och därför inte ska bli en modell för kapitalkraven i en kommande lagstiftning.
Här handlar det ännu en gång om den gamla visan om att marknaden för tjänstepensioner inte kommer att bli konkurrensneutral om tjänstepensionsbolag under IORP och Försäkringsbolag under Solvens 2 kommer att få olika kapitalkrav.
Den här frågan var för övrigt upp i Internationella Valutafondens rapport häromdagen där man, efter vissa lobbyinsatser från regeringen, förmått organisationen att tona ner skrivningarna på att ge samma krav, Solvens 2, för alla institut.
Istället skrev IMF att alla bolag skulle ge motsvarande nivå av skydd till sina kunder. Det innebär att man kan ha olika regler men liknande skyddsnivåer.