NYHETSARKIVET
18 nov 2016 12:25
SFM får svar på tal av Finansinspektionen
För en vecka sedan skrev förmedlarorganisationen SFM ett brev till Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, där man ville veta vilken typ av stöd man hade för att ständigt kritisera försäkringsförmedlarna.

SFM ville ha slut på den ”svepande kritik” som man anser att FI utsätter dem för, utan kunna visa i sanktioner eller i anmälningar att branschen sköter sig så dåligt som FI verkar tycka.

Igår fick SFM ett svar ifrån FI:s Malin Omberg, chef för verksamhetsområdet Konsumentskydd som påpekar att ”FI inte får kommentera enskilda tillsynsärenden eller dela med sig av arbetsmaterial och dokumentation från undersökningar enligt reglerna om offentlighet- och sekretess”.

FI påpekar att man givit uttryck för sin syn i olika rapporter, bland annat konsumentskyddsrapporten och skriver att man använt sig av sanktioner vid ett flertal tillfällen mot såväl försäkringsförmedlare som andra aktörer på rådgivningsmarknaden. Dessa går att läsa om på FI:s hemsida.

I brevet skriver Malin Omberg också att man i sin löpande tillsyn finner saker som behöver åtgärdas och att man då i dialog med de berörda företagen ”tydligt kommunicerar vad som behöver rättas till och vilka åtgärdsplaner som FI förväntar sig”. Den här typen av åtgärder offentliggörs dock inte ”men det är dock tydligt för de granskade företagen och för FI vad som gäller”, skriver Malin Omberg.

Kort sagt, man ser saker, påpekar dem och de åtgärdas i det tysta.

I brevet pekar man, som vanligt, på att ”tredjepartsersättningarna är ett problem och skriver att det är mycket svårt att hantera de intressekonflikter som uppstår när rådgivaren får sina intäkter från en tredje part. Detta gäller rådgivning både kring pensionsförsäkringar och
kring andra sparprodukter.”

När det gäller klagomål från konsumenterna, som SFM frågat efter, så har man ingen sådan statistik. Detta eftersom instituten inte är skyldiga att rapportera klagomål de tar emot till myndigheten. Det är dock något som kan komma, något som låter lite som finansmarknadens motsvarighet till vårdens ”Lex Maria”.

”Detta är något som FI ser över i ett pågående regelprojekt mot bakgrund av de europeiska tillsynsmyndigheternas riktlinjer om klagomålshantering. Klagomål till följd av olämplig rådgivning är dock något som FI löpande får samtal om från konsumenter. Konsumenternas
Bank- och finansbyrå, som också tar emot samtal från missnöjda konsumenter, beskriver en liknande situation”, heter det i brevet.

Hon uppmuntrar avslutningsvis SFM och resten av branschen att ta egna initiativ ”för att hantera de intressekonflikter som provisioner ger upphov till, snarare än att förlita sig på att informera om att intressekonflikterna föreligger.”

Kort sagt: berätta inte om att ni ser problemen – lös dem. Eller som det ofta uttrycks på engelska: ”If you´re not part of the solution – you´re part of the problem.”
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907