Som Pensionsnyheterna kunde berätta i går kväll har det norska försäkringsbolaget och fribrevsspecialisten Silvers styrelse bestämt sig för att överlåta fribrevsbeståndet till ett nytt bolag baserat i Liechtenstein. Det nya bolaget kommer att kapitaliseras upp av befintliga och nya ägare som tillsammans utfäster sig att stärka bolagets kapitalbas.
- Vi hade 700 kunder på vårt möte och 1 100 som följde vår webbsändning. När vi var klara med vår presentation av planerna fick vi applåder vilket var en stor lättnad efter allt som varit, säger Mikkel Berg, vd och mindre delägare i bolaget, till Pensionsnyheterna.
Han och de övriga norska ägarna som ligger bakom räddningsaktionen ska nu skjuta till kapital men det sker till priset av att utländska investerare tar över majoriteten och kontrollen över bolaget.
Vilka de nya investerarna är kan dock inte Silver offentliggöra i dagsläget.
Att överlåtelsen presenteras redan innan man fått alla nödvändiga tillstånd ska ses mot bakgrund av att man haft ett utflöde av sparare från den mindre premiebestämda unit-linked rörelsen. Med förslaget till lösning så hoppas man kunna se till att utflödet minskar. Dessutom ville man informera sina kunder.
- Det handlar om en mindre del av rörelsen som motsvarar sju procent av vår volym, som är försäkringar med investeringsval. Där har 30 procent av kunderna flyttat till andra försäkringsgivare. Totalt handlar det om omkring 200 miljoner kronor, säger Mikkel Berg.
Lejonparten av Silvers förvaltade kapital på 8 miljarder kr är bundet i garanterade tjänstepensionslösningar med höga räntor som inte är flyttbara för närvarande. Silvers problem har varit att den norska implementeringen av Solvens 2-regelverket inneburit dramatiskt ökade kapitalkrav. På sikt behöver Silver tillföras 34 miljarder kr för att uppfylla norska regler, bland annat med hänsyn till hur man i den norska regleringen hanterar diskonteringen av långa risker.
Enligt Mikkel Berg skulle bolaget - om man verkat i Sverige - ha kommit undan med hälften av det kapitaltillskott som nu krävs i Norge.
Genom att överlåta den del av beståndet som rör fribrev till ett nytt bolag får man en mer gynnsam sits, men eftersom Liechtenstein är ett EES-land finns Solvens 2-regelverket även där, om än med en betydligt snällare tolkning av reglerna. Om det blir tjänstepensionsdirektivet IORP eller försäkringsdirektivet Solvens 2 (med användning av paragraf 4 i IORP) det nya bolaget kommer att träffas av i Liechtenstein är än så länge oklart. Om det blir Solvens 2 som man fastnar för ska Silver följa reglerna för företagsstyrning och rapportering enligt pelarna II och III i Solvens 2.
- Det kommer att bli ett strängare avtal än vad som följer av Solvens 1 och det kommer att bli ett riskbaserat avtal med kapitalkrav även i Liechtenstein, säger Mikkel Berg som för sin del ser att det lutar mot någon typ av reglering som lutar mot tjänstepensionsregleringen i IORP.
Det som nu återstår är att man får nödvändiga tillstånd för att genomföra överlåtelsen, något som Norge och Liechtenstein utreder på var sitt håll. Det verkar dock finnas intresse från det norska finansdepartementet att bolaget flyttar ut från Norge och gör en norsk Solvexit, alltså en lösning med regelarbitrage.
- Vi föreslog i april en lösning med konvertering av beståndet till försäkring med investeringsval (unit-linked), men den lösningen underkändes av departementet och Finanstilsynet. De bad oss istället att undersöka möjligheterna i något annat land inom EES och det är det vi nu gjort, säger Mikkel Berg.
Liechtenstein har å sin sida talat om att man vill skapa ett nav för gränsöverskridande tjänstepensionsrörelser och pensionsfonder, genom att skapa attraktiva villkor. Så de två staterna kan säkert bli överens eftersom deras intressen ser ut att sammanfalla.
För kunderna har framtiden hittills målats i mörka färger och det har talats om att de skulle kunna förlora 30 procent eller mer av värdet av sina fribrev om man skulle överlåta beståndet till något mer kapitaliserat norskt bolag.
- I praktiken kommer inte kunderna att märka av beståndsöverlåtelsen eftersom Silvers försäkringsbestånd fortfarande kommer att administreras i Oslo, och alla utbetalningar kommer fortfarande ske i norska kronor, säger Sören Kruse, aktuariekonsult för Silver, till Pensionsnyheterna.