Det faktum att det globala klimatavtalet nu trätt i kraft har fått Sjunde AP-fonden att trappa upp sina insatser mot det man kallar klimatavtalsförnekare och klimatavtalsmotståndare.
Fonden som vill vara aktiv i sin ägarstyrning har nu tagit fram en handlingsplan för klimatportföljen där man vill påverka båda grupperna.
Målet är förstås att bidra till att klimatmålen uppnås, till exempel att världens temperaturökning begränsas till väl under 2 grader och med ambitionen att nå 1,5 grader, så som det definieras i avtalet.
Sjunde AP-fonden vill nu påverka eller i värsta fall klämma åt bolag som agerar i strid med klimatmålen. Klimatavtalsmotståndarna är företag som öppet opponerar sig mot, illegalt kringgår eller på annat sätt obstruerar nationell lagstiftning som ska implementera de mål som satts i Parisavtalet. Det kan till exempel röra sig om företag som drar miljömyndigheter inför domstol för att stoppa reglering av energiproduktion och utsläppsrapportering.
Klimatavtalsförnekarna är de som struntar i miljörisker och fortsätter att utvinna fossila bränslen under omständigheter som medför oförsvarligt höga miljörisker eller utvecklar storskaliga koldioxidintensiva projekt i strid med de mål som satts i Parisavtalet.
Båda grupperna kommer nu att hamna under Sjunde AP-fondens lupp och de kommer att försöka påverka bolagen genom till exempel röstning, påverkansdialog, stämmoförslag och svartlistning.
Om allt detta misslyckas eller om problemen är allvarliga kommer man att svartlista bolaget i fråga och sälja sina innehav och därmed utöka den svarta lista man haft sedan tidigare.
Sammanfattningsvis kommer alltså AP7 med Parisavtalet som utgångspunkt att definiera vilka företag som är klimatvärstingar, sälja av innehaven, ta pengarna och i stället investera dem i bolag som erbjuder lösningar på klimatproblemen.