Nu har även fondbolagen tagit till sig utredningen om skatt på finanssektorn, som presenterades i början av veckan.
Fondbolagens Förening befarar att om utredningens förslag blir verklighet så kommer svenskbaserade fondbolag att flytta ut från Sverige för att undgå skatten. Detta i en tid när planen är att Sverige ska attrahera utländska bolag och där man hoppats locka brittiska finansiella företag som efter Brexit är intresserade av att komma till Sverige och EU genom att byta domicil.
Fondbolagens Förenings vd Fredrik Nordström skriver i en kommentar att förslaget
slår mycket hårt mot svensk fondmarknad, försämrar för spararna och leder till förlorade skatteintäkter för Sverige.
Fondbolagen har också räknat ut att Sverige, tvärt emot planerna, skulle kunna förlora på skatten om utflyttningen tar fart.
En svensk löneskatt på 15 procent för anställda inom finanssektorn drabbar alla fondbolag som vill ha sin bas i Sverige. Men det skulle räcka med att var femte anställd i svenska fondbolag flyttades från Sverige för att staten skulle gå back på förslaget, en högst påtaglig risk, skriver Fredrik Nordström.
Svenska fondsparare är vana att investera i utländska fonder och många svenska aktörer har redan i dag erfarenhet av att sätta upp fondverksamhet i länder som Luxemburg och Irland. En så kraftig kostnadsökning för svenska fondbolag som nu föreslås innebär en snedvridning av konkurrensen till de svenska fondbolagens nackdel.
Han tycker dessutom att de två utredningarna, fondutredningen och den nya utredningen om skatt på finanssektorn kommer med förslag som motverkar varandra och skriver:
Här har vi å ena sidan en fondutredning, som just nu är ute på remiss, vars syfte är att öka Sveriges konkurrenskraft på den europeiska fondmarknaden och locka fondbolag att etablera verksamhet i Sverige. Fondutredningens konsekvensanalys visar att förslagen leder till att svenska skatteintäkter ökar tack vare en tillväxt på den svenska fondmarknaden. Å andra sidan har vi nu ett förslag om straffskatt på anställda i finanssektorn som leder till raka motsatsen. Personalkostnaderna för fondbolag som vill fortsätta ha sin hemvist i Sverige skulle öka med 15 procent över en natt, skriver Fondbolagens Förening.