Pensionsmyndighetens köpstopp mot två av fonderna på fondtorget, Fondeum Mixed Fund samt GFG Global Medium Risk Fund är en följd av granskningen av Falcon Funds.
De nu aktuella fonderna har inget tydligt samband, men enligt Mats Öberg, chef för fondenheten på Pensionsmyndigheten, kan det finnas vissa personkopplingar mellan Fondeum och GFG- fonderna.
GFG-fonden har tidigare köpstoppats av myndigheten i december 2015 och i april 2016 men stoppet har då hävts.
- Att vi stoppade GFG-fonden då handlade om att säljföretaget Lundstedt Fond & Finans hade kapat kundernas bank-ID och flyttat pengar utan att kunderna varit medvetna om det. Men när fonderna svor sig fria från samarbete med den distributör de då hade, öppnade vi igen, säger Mats Öberg till Pensionsnyheterna.
Fondeums fond är i likhet med Falcons fonder registrerad på Malta. GFG-fonden är registrerad i Luxemburg och finns då på ett fondhotell i bolaget Oppenheim. De är i sin tur en del av Deutsche Bank.
- Vår erfarenhet av dem är att de är seriösa och de har mycket att förlora på om det skulle finnas problem i fonder som de har hos sig, varför de har varit lätta att samarbeta med, säger Mats Öberg.
Nu ligger problemet inte på distributionssidan utan på förvaltningssidan.
- Vi har sett en del investeringar som vi inte tycker att vi kan se igenom ordentligt. Det handlar då om investeringsstrukturer som vi tycker är svåra att värdera. Det gäller både när fonderna köper in sig i dem och när de ska värderas dagligen eftersom många av innehaven är onoterade så det är omöjligt att få en bild av hur prissättningen och värderingen går till, säger han.
Om man nu får klarhet i hur de här investeringarna ska värderas och om Fondeum och GFG ser ut att ha rent mjöl i påsen, kan Pensionsmyndigheten inte göra annat än att släppa dem fria för handel igen.
Pensionsmyndigheten har inget tillsynsansvar för fonderna och hur de sköts. Det ansvaret ligger på finansinspektionerna i de länder där fonderna har sin hemvist. Så länge fonderna uppfyller myndighetens nya och tuffare distributionsavtal, som alla skrivit på, och de är godkända hos sina respektive tillsynsmyndigheter är det regelverksmässigt inte Pensionsmyndighetens uppdrag att värdera deras placeringar.
Det har lett till att man intensifierat samarbetet med Finansinspektionen i Sverige, som i sin tur får kontakta sina motsvarigheter i andra länder. Det samarbetet har utvecklats mycket positivt under det gångna året och fungerar nu riktigt bra, enligt Mats Öberg.
- Att det kändes lite trögt i början berodde nog inte på att de inte ville hjälpa oss utan att vi inte hade så tät kommunikation med dem som vi haft under det senaste året, inte minst mot bakgrund av vad som hänt i Falcon Funds säger han.
Totalt är det nu 5 900 sparare i fonden GFG, med ett totalt förvaltat kapital på 830 mkr som berörs. Och Fondeum har fått ihop 1 250 sparare med ett totalt kapital på 180 mkr. Det betyder att det nu är ytterligare en miljard kr i Premiepensionssystemet som hamnat under lupp.
I fallet GFG finns det i praktiken bara en andelsägare, Pensionsmyndigheten. Fonden distribueras alltså bara via en svensk statlig plattform för pensionssparande. Fondeum kan ha ytterligare någon andelsägare, men enligt Mats Öberg är myndigheten ägare till 95 procent av fondandelarna.
- Vi blir lite misstänksamma om fonder inte har några andra andelsägare än vi. Det betyder ju att man inte tycker att det är värt att sälja fonden via någon annan distributör och vi funderar därför på att få fram ändringar i regelverket där vi kanske ska kunna ställa krav på att det finns fler andelsägare än vi. Vi kanske också ska kräva att fonden kan visa upp någon typ av record och referenser för att komma in hos oss. Som det är i dag kan en helt nystartad fond komma in direkt, säger Mats Öberg.