NYHETSARKIVET
31 okt 2016 12:41
Konkurrensverket positivt till ökade befogenheter
I juni 2016 la en utredning fram förslag till ny lagstiftning som bland annat ska göra det lättare för Konkurrensverket att fatta beslut om sanktioner mot näringsidkare och företag i syfte att få marknaden att fungera bättre. Det gäller till exempel företagskoncentrationer, konkurrensbegränsande samarbeten eller missbruk av dominerande ställning.

I dagsläget måste Konkurrensverket först utreda ett misstänkt konkurrensskadande samarbete och därefter meddela den som är misstänkt för att bryta mot konkurrensrätten.

Först därefter kan man via domstol stämma den som misstänks bryta mot konkurrensreglerna.

Utredningen "En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket" (SOU 2016:49), föreslog att man skulle vända på kuttingen och låta Konkurrensverket direkt utfärda sanktioner och att den som motsatte sig dessa istället skulle få föra talan mot verkets beslut i domstol.

Kritikerna har hävdat att det ger Konkurrensverket för mycket makt och att man blir polis, åklagare och domare i samma instans, men det tycker inte utredningen som anser det orimligt att det, med nuvarande regler, kan ta tre och ett halvt år från det att verket för talan till dess att frågan avgjorts av domstol.

Utredningen är just nu ute på remiss och Konkurrensverket verkar gilla att få vassare tänder och effektivare vapen. I sitt remissvar påpekar man att en effektiv konkurrenstillsyn ligger i konsumenternas och företagens intresse.

”Det är viktigt att kunna utföra effektiva utredningar. Då skapas förutsättningar för företagen att verka på marknader med väl fungerande konkurrens, och det gynnar konsumenterna och skattebetalarna,” säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en kommentar och tillägger:

”Att kunna korta tid från misstanke till slutligt avgörande är angeläget. Skadedrabbade företag och konsumenter ska inte behöva sväva i ovisshet i flera år. Snabbare hantering minskar också frestelsen att vinna fördelar av ett otillåtet förfarande fram till ett lagakraftvunnet förbud.”

Konkurrensverket och utredningen har noterat att Sverige skiljer sig från många andra EU-länder genom att ha kravet på domstolsprövning först, snarare än att låta konkurrensmyndigheten vara första instans.

De nya reglerna ska enligt utredningen träda i kraft den 1 januari 2018, men först måste regering och riksdag tycka till om lagändringarna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907