NYHETSARKIVET
28 okt 2016 12:18
Premieintäkterna föll för Folksam Liv
I dag presenterade Folksam sin delårsrapport för tredje kvartalet. Här finns bra och dåliga nyheter. Bland de bra nyheterna kan noteras att totalavkastningen i den traditionella försäkringen landar på 5,8 procent (2,0), trots lågränteläget.

- Vi sa för ett år sedan att räntorna inte borde kunna gå ned mer. Ändå har det visat sig att de långa räntorna fallit med nästan en procentenhet under det senaste året, vilket ökat värdet i ränteportföljen. Till det kommer att aktieportföljerna gått bra, inte bara de svenska investeringarna, utan även de utländska innehaven som gynnats av att kronan försvagats. Investeringen i Swedbank har varit särskilt lyckosam, säger Daniel Barr, tillförordnad finanschef på Folksam, till Pensionsnyheterna.

Försäljningsutvecklingen har dock varit mindre positiv i Folksam Liv. Premieintäkterna har fallit med omkring 15 procent, jämfört med samma period i fjol och landar på 7 467 mkr (11 052).

Folksam kallar minskningen för en ”planenlig inbromsning” som beror på att man för ett år sedan tog bort arbitragemöjligheten som fanns för nya kunder som kunde kalasa på gamla kunders konsolideringskapital, genom att göra stora engångsinsättningar och få del av den då höga återbäringsräntan.

Folksam började då införa ett tak för insättningarna och därefter tillämpa ett system för nya respektive gamla försäkringar, där de sistnämnda fick lägre återbäring än de som varit med länge fick mer. Efter det har återbäringen sänkts till tre procent för samtliga och systemet med dubbla räntor fasats ut.

Den kraftiga nedgången har lett till att Folksams marknadsandel för inbetalda premier faller från 18 procent av marknaden till 15,7 procent. Folksam skriver att tappet för både jättarna inom traditionell försäkring, Folksam och Skandia, lett till att de totala premieintäkterna fallit med 20 miljarder kr. Samtidigt gör konkurrensen sig påmind genom att ”ett antal mindre marknadsaktörer" ökar sina marknadsandelar.

- Det handlar bland annat om Avanza och Nordnet, säger Juha Hartomaa, ansvarig för Investor Relations på Folksam.

Till det kommer att bolaget nu tappar på marknaden för individuell tjänstepension dit bland annat tiotaggarlösningarna räknas. Premierna i det segmentet landade på 800 miljoner kr, ett tapp på drygt 38 procent i jämförelse med förra året då man sålde för 1,3 miljarder kr.

- Här ser vi att bland annat att nedskrivningen av återbäringsräntan fått effekter. Vi håller just nu även på med en analys av vår fortsatta satsning inom individuell tjänstepension, inte minst kopplat till den förmedlade försäljningen. Det är ju ett prioriterat område för oss där vi vill växa, säger Daniel Barr.

Och om provisioner har något med saken att göra lär det knappast bli enklare framöver. Från och med den 1 september har Folksam slutat att betala up-frontprovisioner i sina standardavtal, något som kan påverka åtminstone vissa förmedlares råd till sina kunder.

Trots att försäljningen minskar och alla pratar om prispress och avgiftssänkningar som slår mot intjäningen så ökar Folksam personalen, räknat på koncernnivå. Vid utgången av september månad var man 3 858 anställda, 79 fler än för ett år sedan.

- En tredjedel handlar om inväxling av konsulter. En del har gått från Solvens 2-projektet till anställningar men vi håller ögonen på utvecklingen för våra kostnader, även om vi inte ser utvecklingen som alarmerande just nu, säger Daniel Barr.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907