Bara för att man nu fått in ytterligare omkring 600 miljoner kr från Malta innebär det inte att man nu kan blåsa faran över. Pensionsmyndighetens Rasmus Bjälkeson menar att det blir svårare och svårare att få in nya utbetalningar från Falcon Funds och bedömer läget så här, just nu.
- Det är svårt att sia om. Ska man tro uppgifter i media och i brevet från Falcon till finansmarknadsminister Per Bolund, så kommer alla pengar att betalas tillbaka. Givet vad vi vet om Falcons innehav bedömer vi att det blir allt svårare för varje utbetalning.
PN: Tog ni i för hårt senast - var det bara tid de behövde?
- Nej. Vi sa upp avtalet i mitten av juni, då var det av Falcon uppgivna värdet 2,4 miljarder. Sen händer det som bekant ingenting på flera månader. I september får så Falcon ett föreläggande från Maltas Finansinspektion, MFSA, med sista betalningsdag 6 oktober. Inte heller till det datumet hade något inbetalats och det säger ju en del om fondernas likviditet, säger han och fortsätter:
- Ett par dagar innan pressträffen kom det in cirka en fjärdedel av det totala beloppet. Efter pressträffen har det kommit ungefär lika mycket till. Fortfarande saknas dock 1,2 miljarder kronor, gentemot fondernas värdering. Det är väldigt mycket pengar. Om någon, givet detta, tycker att vi "tog i för hårt" eller haft för bråttom får det stå för dem. Det är inte vår uppfattning
PN: Vet ni varifrån de här pengarna kommit? Är det från försäljningar av noterade tillgångar och alltså sådana som varit enkla att likvidera?
- Utbetalningarna härrör från försäljningar av fondens värdepapper. Likviditeten i nu sålda värdepapper har nog varierat eftersom det tagit så pass lång tid innan denna hälft kunnat utbetalas.
PN: Med hälften inne - hur bedömer ni möjligheten att få in de resterande 1,2 miljarderna?
- Det går inte heller att sia om. Det är nog en gissning lika god som någon att vi har fått det som gått att sälja av relativt snabbt - om man med snabbt menar en månad efter MFSA:s deadline, säger Rasmus Bjälkeson.