NYHETSARKIVET
21 okt 2016 13:42
Nya trafikljusregler höjer kapitalkraven i tjänstepensionsföretagen
I går skickade Finansinspektionen ut förslag till nya regler för tillsynsverktyget trafikljuset. Nytt är att man nu låter trafikljuset bara träffa IORP-bolgen, övriga som omfattas av Solvens 2 har ju redan riskkänsliga kapitalkrav.

FI föreslår att den nya trafikljusmodellen ska börja tillämpas från och med första kvartalet 2017, det vill säga i samband med rapporteringen i april 2017.

- Det är för tidigt att uttala sig om förslaget, men generellt kan man säga att det är bra att man ser över trafikljuset utifrån att den nu bara ska användas för tjänstepensionsbolag, till exempel att FTA värderas aktsamt i linje med tjänstepensionsdirektivet, säger Tomas Flodén, stabschef på AMF, till Pensionsnyheterna.

Han påpekar att det är svårt att omedelbart se hur man i det nya förslaget tagit hänsyn till tjänstepensionsverksamheten och till exempel aktsamhetsprincipen, men att det lär klarna med tiden.

- Jag tror att vi kommer att få mer information om hur Finansinspektionen har resonerat under remissperioden. Det gäller till exempel avseende antagandet att volatiliteten på UFR, ultimate forward rate, är högre än en 5-årig marknadsnoterad ränta, säger Tomas Flodén.

Vid en hastig genomläsning av förslaget noterar Pensionsnyheterna följande förändringar:

• Golvet för diskonteringsräntan på noll slopas i trafikljussammanhang. Genom detta blir räntestressen indirekt hårdare. Oavsett räntenivå antas alltid räntorna kunna gå ned ytterligare. I förslaget stressas nu hela räntekurvan, inklusive UFR.

• Det blir hårdare stress för krediter. AAA-ratade krediter ska stressa spreaden med två procent, vilket kan jämföras med nuläget där man använder en modell med ”fördubbling av nuvarande spread”. För innehav utan rating blir det en mycket kraftig ökning av kapitalkraven då stressen av spreaden ökas med 10 procent, där det tidigare handlade om en fördubbling.

• I det nya förslaget gör man om stresstesterna på aktier. Tidigare har man stressat med nedgångar på minus 35 procent för utländska innehav och minus 40 procent på svenska. Nu vill man i stället ha stressen utformad så att utvecklade marknader stressas med -35 procent, emerging markets med -50 procent och det som kallas ”frontier markets” stressas med -65 procent.

• Onoterade innehav och alternativa placeringar ska stressas med -50 procent

• Man minskar också effekten av lindring via diversifiering, alltså om man summerar risker i olika riskkategorier. Det gäller även sammanslagna försäkrings- och marknadsrisker där diversifieringen inte ska ge lika stora lättnader som i dagens trafikljus.

• På avsättningssidan har man tidigare haft ett tidigare schablonpåslag om 5 procent på avsättningarna, något som FI nu vill ta bort.

• Valuta- och fastighetsriskerna lämnar man oförändrade från tidigare.

Förslaget skickas nu ut på remiss till de omkring 25 institut som är berörda och FI vill ha svar senast den 7 november. De nya trafikljusreglerna ska gälla från 2017 men bolag som redan nu vill testa de nya reglerna kan göra det redan från tredje kvartalet i år.

Det ska bli intressant hur de tjänstepensionsföretag som lobbat för att få sina kapitalkrav definierade genom trafikljussystemet är är lika förtjusta i de nya trafikljusen eller om det var de gamla reglerna man ville ha. Finansinspektionen är ju tydlig med att de nya kraven kommer att skapa hårdare kapitalkrav och då kanske man ska hoppas på att man i den kommande lagstiftningen får andra och för instituten mer aptitliga krav.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907