Branschöverenskommelsen om flyttinformation till konsumenter var ursprungligen ett helt analogt projekt. Redan ordet flyttblad för tanken till att en kund skulle sitta vid köksbordet med ett papper med information ifrån ett avgivande bolag och ett annat papper formaterat och sidbrutet på identiskt sätt och jämföra.
Det här var en analog och juridisk konstruktion men inte särskilt modern eftersom de vanligaste pris och produktjämförelserna som konsumenterna gör sker digitalt.
Av det skälet har man på Minpension.se inlett ett pilotprojekt där man ska uppnå samma funktionalitet på ett papperslöst sätt. Det ska alltså gå att jämföra de utvalda försäkringsprodukterna direkt på skärmen.
- I det pilotprojekt som vi nu påbörjat är det tre bolag, Skandia, SEB och Nordea som deltar som piloter. Projektet finansieras dock gemensamt av de större bolagen som också deltar i utformningen av lösningen. Vår uppgift är att samla in och sammanställa uppgifterna om de försäkringar som ska jämföras och kommunicera dessa i ett format som bolagen kan hantera och presentera de digitala flyttbladen till konsument, säger Anders Lundström, vd för Minpension.se, till Pensionsnyheterna och tillägger att man inte kommer att göra några egna beräkningar.
Det här förutsätter en annan teknisk standard och andra filformat än vad man hittills arbetat med ute på bolagen vilket gör att man behöver anpassningar av systemen i de olika försäkringsbolagen.
Ett problem som man har i flera bolag, redan när man försökt leva efter reglerna för de analoga flyttbladen, är att man inte alltid har offertsystem. Det innebär att man inte vet vad en försäkring kommer att innehålla och kosta förrän försäkringen faktiskt är tecknad. Och frågan är då om bolag som inte kan göra offerter måste skapa system för att visa alla detaljer i en tänkt ny försäkring.
- De flesta pensionsbolag har en fulltecknad utvecklingskatalog med flera stora tvingande regleringsinitiativ varför det kommer att bli en stegvis utveckling där det inledningsvis kan bli någon form av semimaskinell hantering där man ute på bolagen även har en möjlighet att knacka in information manuellt för att få med alla uppgifter som ska jämföras, säger Anders Lundström.
Pilotprojektet är avgränsat till branschöverenskommelsen och berör därför endast privata försäkringar och individuella tjänstepensioner när de ska flyttas mellan bolagen. De kollektivavtalade är inte med. Branschöverenskommelsen om flyttinformationen träffar inte heller förmedlarna, något som gör att många flyttar görs utan flyttblad i dagsläget. Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna är det bara 30 procent av flyttarna som sker med hjälp av flyttblad.
Pilotprojektet ska vara genomfört till den 27 mars 2017 och då ska det vara möjligt att få digital information om vad man flyttar från och vad man flyttar till, som konsument. Men då handlar det bara om tre bolag. Utvärdering kommer därefter att ske för att bestämma hur projektet skall tas vidare.
Redan nu bör bolagen förbereda sig på att det kan kosta pengar. Enligt uppgift har bolagen räknat ut att det kan kosta 170 miljoner kr att få de digitala flyttbladen på plats i de berörda bolagen.