Konkurrensverket, KKV, inledde i februari ett arbete med att granska de flyttavgifter som försäkringsbolagen tar ut, vilket Pensionsnyheterna skrev om i februari. Verket tog beslutet att granska marknaden efter det att det kommit kritik mot avgifternas storlek och om dessa i så fall skulle kunna påverka marknadens funktion negativt.
- Om avgifterna är för höga så innebär ju det i praktiken en inlåsning av kunderna. Till det kommer att det kan finnas administrativa barriärer som innebär att det kan ta lång tid att få en flytt genomförd. Om man som kund vet att det kan ta tre, fyra eller fem månader att genomföra en flytt finns det risk för att man struntar i att flytta, säger Stefan Åkerblom, sakkunnig ekonom på Konkurrensverket som är ansvarig för den rapport som preliminärt ska kunna presenteras i december i år.
Redan nu har han konstaterat att problem med avgifter är ett mindre problem i de kollektivavtalade tjänstepensionerna som hanteras över valcentraler.
- Där kan vi se att problemet med prissättningen är ett mindre problem. Där är kostnaden oftast ett par hundralappar för en flytt. På den privata sidan finns det däremot ofta kapitalberoende avgifter som kan vara uppemot fem procent av det flyttade kapitalvärdet vilket kan verka avskräckande för en kund som vill flytta en försäkring, säger Stefan Åkerblom.
Han tillägger att flyttavgifterna i vissa fall kan vara låga eller till och med 0 procent av kapitalet men att det kan tillkomma kostnader för kunderna som tas ut av dem som förmedlar eller genomför flyttarna.
Stefan Åkerblom konstaterar att bolagen kan ha incitament att höja sina flyttavgifter om viljan att flytta är stor hos kunderna.
- Det kan ju vara katastrofalt för bolagen om stora stockar som representerar stora kapital försvinner ut på kort tid, säger Stefan Åkerblom.
Pensionsnyheterna konstaterar att Finansinspektionen, regeringen, branschorganisationen Svensk Försäkring och nu Konkurrensverket alla satt sig i sinnet att skapa en effektivare och bättre genomlyst flyttmarknad.
Till det kommer Skatterättsnämndens förhandsbesked om att det borde vara tillåtet att flytta ihop flera försäkringar till en enda och tillkomsten av Fullmaktskollen som ska digitalisera fullmaktshanteringen.
Frågan är om det blir en god soppa med så många kockar inblandade.