NYHETSARKIVET
5 okt 2016 13:05
Regeringen sätter ned foten om nya tjänstepensionsregler
Efter flera månaders väntan kom regeringen i dag ut med ett inriktningsbeslut när det gäller den kommande tjänstepensionsregleringen. Anledningen är att man vill ge en fingervisning till marknaden om åt vilket håll vinden blåser i regeringen.

”Vi vill redan nu ge information om den tänkta inriktningen eftersom det kan krävas renodling av företagens verksamheter", säger Per Bolund i en kommentar.

I mångt och mycket är det något som en pokerspelare skulle kalla en hålstege eftersom det fortfarande saknas en del datum, slutgiltiga direktiv och tekniska standarder i de direktiv som ligger till grund för den kommande regleringen. Helt klart är dock att det kommer att bli olika reglering för tjänstepensionsföretag och försäkringsbolag, även om man nu säger att det kommer att bli någon typ av kapitalkrav på tjänstepensionsföretagen, vilket inte ingår i direktivet.

Regeringen säger nu att ett förslag på en ny tjänstepensionsreglering kommer att remitteras under hösten 2017 och skriver att regleringen kommer att utgå från förslagen i Tjänstepensionsföretagsutredningens betänkande och det reviderade tjänstepensionsdirektivet. För ett starkare konsumentskydd föreslås att EU-regelverket kompletteras med en förstärkt solvensreglering.

- Förslaget om förstärkt skydd bör vi nog se detaljerna i innan vi har en uppfattning. Det har ju varit viss lobbying i Sverige om att vi ska ha andra villkor är resten av Europa som avvaktar med ökade kapitalkrav för tjänstepensionsinstituten (IORP), säger Peter Hansson, vd för Sparinstitutens Pensionskassa, till Pensionsnyheterna och tillägger att villkoren för tjänstepension sätts till stor del av arbetsmarknadens parter och ofta med extra skydd av arbetsgivaren.

- Det vore tråkigt om våra pensionärer skulle få sämre villkor än de europeiska. Vi har ju extra skydd och dessutom den kanske bästa solvenssituationen i EU. Men vi måste se remissen innan vi vet om det verkligen blir så, säger han. 

Det kommer att införas en möjlighet att bilda nya svenska tjänstepensionsinstitut som står för åtaganden som avser risker kopplade till dödsfall, långlevnad, invaliditet och så vidare, men även en möjlighet att ansöka om omvandling till tjänstepensionsföretag.

"Alla nuvarande försäkringsföretag som bedriver tjänstepensionsverksamhet och tjänstepensionskassor kommer ges möjlighet att fortsätta att bedriva tjänstepensionsrörelse enligt den nya lagen", säger finansmarknadsminister Per Bolund i regeringens inriktningsmeddelande till branschen.

Regeringen skriver att ”ambitionen är att nå en balanserad lösning som innebär ett fullgott skydd för konsumenterna samtidigt som den möjliggör en effektiv förvaltning av tjänstepensioner.”

Som bekant har försäkringsbolagen lite olika åsikter om vad som är en balanserad lösning. I ena hörnan finns Skandia, SPP, Länsförsäkringar och SEB som tycker att alla ska omfattas av Solvens 2 medan tjänstepensionsbolagen AMF, Folksam/KPA och Alecta vill ha en särskild ordning för tjänstepensionsinstitut. De sistnämnda får nu sägas ha vunnit den striden, även om man ännu inte vet hur det förstärkta skyddet ska utformas.

Regeringen kommer även att se till att tjänstepensionskassorna får fortsätta arbeta med övergångsregler och skriver att det nuvarande stoppet den sista december 2017 ska förlängas.

- En förlängning av kassornas stoppbom är logiskt och något som vi diskuterat. Vi har dock inte fått något konkret datum för hur lång förlängningen blir, kommenterar Peter Hansson.

Både försäkringsföretag som bedriver tjänstepensionsverksamhet och tjänstepensionskassor har som alternativ möjlighet att tillämpa försäkringsrörelselagen, alltså Solvens 2, på hela verksamheten.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907