NYHETSARKIVET
3 okt 2016 12:47
Fondbolagens förening oroas av ”gold-plating” av provisionsregler
Fondbolagens förening noterar i sitt remissvar på regeringens promemoria ”Några Finansmarknadsfrågor Fi 2016/02589/V” att det nu ser ut som att provisions- och ersättningsfrågorna kan komma att hanteras i föreskrift snarare än i form av lagstiftning.

I praktiken innebär det att Finansinspektionen skulle kunna få mer att säga till om än om man infört MiFID 2 rakt av.

Fondbolagens förening gillar MiFID 2, som direktivet är skrivet och konstaterar att det ”innebär ett stärkt konsumentskydd”.

Föreningen oroas dock över att EU-institutet ESMA, European Securities & Markets Authority, med sina riktlinjer kan komma att skärpa reglerna och gå utöver vad som står i MiFID 2. Det kan leda till en strängare reglering, till exempel när det gäller tredjepartsersättningar, menar föreningen som skriver:

”Av promemorian framgår att svenskt genomförande av MiFID 2 inte ska gå längre än vad direktivet föreskriver. Det anges också vara utgångspunkten för Finansinspektionens bemyndiganden. Föreningen välkomnar detta.”

”I promemorian föreslås dock bemyndiganden för Finansinspektionen att införa även vissa av Esmas riktlinjer i föreskrifter. Det innebär att dessa riktlinjer kommer att göras bindande i svensk rätt vilket i praktiken innebär en form av s.k. gold-plating. Förslaget synes därmed stå i motsatsställning till de inledande utgångspunkterna för promemorian att genomförandet av MiFID II inte ska gå längre än vad som föreskrivits på EU-nivå.”

Här är man alltså orolig före att Finansinspektionen i sin tillämpning av regelverket ska inspireras av ESMA:s riktlinjer, något som kan göra reglerna tuffare än vad som gäller i direktivet. Och ESMA:s regler är av typen ”följ eller förklara”, något som ger ”viss flexibilitet i tillämpningen”, skriver Fondbolagens förening, som påpekar att ESMA inte har någon lagstiftande funktion inom EU och att deras regler inte ska ligga till grund för bindande föreskrifter. Därför vill man inte att FI ska få ”generella bemyndiganden att införa riktlinjer i bindande föreskrifter”.

Det är tydligt att FI:s mycket kritiska hållning mot provisioner och myndighetens krav på förbud gör att man i fondbranschen ser en risk för att det kan leda till för fria tyglar för myndigheten.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907