Svenskt Näringsliv och LO har inte lyckats komma överens om vilka kriterier man ska ha när man utvärderar de fyra tradbolag som kan bli ickevalsalternativ i SAF-LO från och med 2017.
I de ursprungliga planerna skulle man ha använt september månad för att komma överens, men tiden har inte räckt till och förhandlingarna kärvar.
- Vi är inte överens om hur vi ska få till upphandlingskriterierna när det gäller Avtalspension SAF-LO, vilket gör att vi inte kan gå ut och begära offerter än, säger Hans Gidhagen, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, till Pensionsnyheterna.
Det är bland annat frågan om i vilken mån man ska ta hänsyn till om parterna kan ha insyn i de olika bolagen som diskuteras. Här kan man säga att Svenskt Näringsliv och LO har mycket god insyn och inflytande i det nuvarande ickevalsalternativet AMF, eftersom man tillsammans äger bolaget till 100 procent och bemannar styrelsen.
Det är också väl känt att LO gärna vill att man ska fortsätta att ha AMF som ickevalsalternativ, något som tidigare varit enkelt att motivera. De har ju kunnat ta nästan full pott utifrån de tidigare kriterierna, historisk avkastning, avgiftsnivå och partsinsyn och partsinflytande.
Hans Gidhagen tycker dock inte att partsinflytande ska vara nödvändigt att ha som ett utvärderingskriterium och man tycker inte att AMF ska vara självskrivet som ickeval.
- Vi är mer neutrala och tycker att frågan om partsinsyn och partsinflytande kan regleras i villkoren. Vi tycker inte att det är nödvändigt att ha med det kravet bland upphandlingskriterierna, vi kan ha koll på det ändå, säger han.
När det gäller frågan om nykomlingen SEB Trad så kommer det bolaget inte att vara diskvalificerat, bara för att de inte varit med tidigare som valbart alternativ och därmed inte har så långt record i planen.
- Det är något som vi hanterat tidigare inom Avtalspension SAF-LO och det går bra att utvärdera ett bolags prestationer utan att gå tillbaka på en enskild produkt. Det går att beräkna historisk avkastning utifrån ett bolags historiska portföljer, säger han.
Till hjälp i det arbetet har man, precis som tidigare, tagit hjälp av konsultföretaget Occam och ytterligare konsulter, som tillsammans med Fora, bistår parterna i arbetet med att utvärdera de olika bolagen.
Det faktum att upphandlingen av ickevalet kan dra ut på tiden är, enligt Hans Gidhagen, inget stort problem, även om det så kallade ickevalsbolaget ska gälla redan från kommande årsskifte.
- Det är inget stort problem eftersom det inte ska placeras några pengar i det nya ickevalsalternativet förrän 2018. Det enda som kan behöva ändras är att vi i informationen till de anställda skriver att den som inte gör något val kommer att få sina premier förvaltade i en traditionell försäkring punkt, säger han.
Tidigare har ju formuleringen varit att ickeväljare som inte gör val placerats i en traditionell försäkring i AMF. Det innebär att icke-väljare inte kommer att veta vilket bolag som tar emot deras pengar om de väljer att inte välja, till följd av strulet med upphandlingskriterierna och förseningen.