NYHETSARKIVET
27 sep 2016 12:12
Fondbolagens förening dissar PPM-utredningen
Knappt hade utredare Patric Thomsson hunnit presentera sin utredning om den framtida premiepensionen förrän Fondbolagens Förening gjorde tummen ned för förslaget. Det man framför allt siktar in sig på är att kunder som inte vart sjunde år bekräftar sin valda fondfördelning ska flyttas tvångsmässigt till Sjunde AP-fondens ickevalsalternativ SÅFA. Det ska på sikt både gälle för framtida premier och gammalt sparande.

”Konsekvensen blir att spararna görs passiva och systemet tynar bort. Dessutom skapas en statlig jättefond där upp till 100 miljarder kronor initialt riskerar att lämna Sverige och den svenska börsen”, skriver föreningen i ett pressmeddelande. Fondbolagen har för övrigt haft med sin vd Fredrik Nordström som expert i utredningen. Han har nu körts över och utredningen lägger ett skarpt förslag som kan innebära att 100-380 miljarder kr kan flyttas över till staten varje år.

”Utredaren räknar med att upp till en tredjedel av de aktiva väljarna på det här sättet kommer att missa att vara aktiva igen. Det vi ser är helt enkelt ett sätt att stänga premiepensionssystemets fondtorg bakvägen”, säger Fredrik Nordström, vd för Fondbolagens förening, i en kommentar.

Fondbolagens förening anser att åtgärderna i stället borde inriktas på att hjälpa spararna och särskilt den mindre grupp sparare som inte har bytt fonder på länge, haft en svag utveckling eller har en avvikande riskprofil. I förslaget träffas alla sparare som gjort egna val, oavsett om de kanske såg över dessa val i förra veckan, har haft en bra avkastning eller kanske har valt långsiktiga lösningar som generationsfonder och är nöjda med dem.

”Självklart bör spararna utvärdera sitt pensionssparande och de bör få enkelt och relevant stöd och hjälp med det. Nu har vi en utredning som uttryckligen föreslår hinder som gör spararna passiva i stället för att hjälpa dem att utvärdera sina fondportföljer. Pensionsmyndigheten bör tvärtom ges ett tydligt uppdrag att stödja och utbilda kring premiepensionen”, säger Fredrik Nordström.

Ungefär 580 miljarder kronor finns i dag i egenvalda fonder och omkring 290 miljarder kronor i AP7 Såfa.

Ickevalsalternativet placerar dessutom endast ca 1 procent av sitt kapital i svenska aktier. Andelen svenska aktier i de portföljer där spararna valt själva är 30 procent. Med återkommande obligatoriska val skulle den andelen öka ytterligare med tiden. En överflyttning till AP7 Såfa i den storleksordning som utredningen förutspår skulle innebära mycket stora utflöden från den svenska börsen och innebära en väsentligt sämre tillgång till riskkapital för svenska bolag.

Fondbolagen kritiserar också den modell som utredaren valt för att, i enlighet med direktiven, minska spridningen i utfall. Genom att öka Sjunde AP-fondens kapital åstadkommer man ju exakt den effekten, men inte så som Fondbolagens förening skulle vilja se.

”Utredaren argumenterar för, att om fler sparare flyttas över till det statliga ickevalsalternativet, så kommer spridningen i utfall att minska. Vi tycker det är fel argumentation. Spridningen är en naturlig följd av att sparare har valt olika risknivåer och placeringsinriktningar som följer deras egna önskemål i premiepensionen precis som i livet utanför. Åtgärderna borde inriktas på att hjälpa spararna med att utvärdera sitt sparande i stället”, säger Fredrik Nordström.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907