I förmiddags presenterade utredare Patric Thomsson sitt betänkande om det framtida premiepensionssystemet, Fokus premiepension (SOU 2016:61).
Det kanske mest kontroversiella förslaget innebär att spararna vart sjunde år ska få göra ett utvärderingsval. Pensionsmyndigheten kommer då att be spararna att bekräfta de val de gjort på fondtorget och aktivt förklara att de är nöjda med det.
Om de inte säger något, kommer deras kapital att flyttas över till försvarsalternativet AP 7 SÅFA.
- Det här är ett kontroversiellt förslag eftersom man flyttar kapitalet till en förvaltningsmodell som man en gång valt bort. Men vi har ansett att det är rimligt att man är aktiv i sina val om man har valt att skapa en egen portfölj på fondtorget, förklarade Patric Thomsson vid dagens pressträff.
Att man valt just det intervallet bygger på att man vill komma över konjunkturcyklerna som brukar vara femåriga och att sju år då ger lite luft i ändarna.
Hur stor del av kunderna som kommer att bekräfta sina val när de uppmanas att göra det kan man bara gissa om. Utredningen laborerar med olika exempel på aktivitet och kommer fram till att 100-380 miljarder kr kan komma att flyttas över till AP 7 SÅFA efter det att modellen införts, vilket ska kunna ske till den 1 juli 2019.
Att det tar så lång tid till införandet har att göra med att man vill kunna ta med allt kapital i bekräftelsevalen och då inkludera det kapital som kommit in i systemet sedan begynnelsen, alltså även perioden 1995-2012.
En stor del av det kapital som idag finns på fondtorget och som är slumrande ligger i svenska aktie- och räntefonder. Om det kapitalet flyttas till Sjunde AP-fonden, som har en global portfölj, kommer det innebära att förvaltarna tvingas sälja svenska aktier, något som alltså kommer att minska premiepensionskapitalet i såväl svenska aktier som räntebärande placeringar.
Det kan medföra att 30-110 miljarder flyttas från svenska till utländska tillgångar beroende på hur stor andel av spararna som väljer att vara aktiva i utvärderingsvalet, enligt utredningen.
Ett annat förslag är att nya sparare som kommer in i systemet kommer att få sina pengar förvaltade av Sjunde AP-fonden direkt. I samband med att det sker kommer de att få information om att de kan göra andra val på fondtorget men de landar alltså default i Sjunde AP-fonden.
- Då blir det ju ett verkligt förvalsalternativ och det krävs då aktivitet för att välja en egen portfölj, sa Patric Thomsson vid dagens pressträff.
Den här nya defaultmodellen ska kunna införas från och med den 1 juli 2017.
Utredningen ser att systemet i framtiden ska vara baserat på tre förvaltningsmodeller, förvalsalternativet Såfan, förvaltningsportföljerna i Sjunde AP-fonden som administreras av Pensionsmyndigheten med färdiga riskprofiler och den sista delen som är det egna fondvalet.
Utredningen vänder helt på valsituationen i förhållande till utgångsläget då spararna skulle förmås att göra aktiva val och först i sista hand skulle ta soffliggaralternativet.
Utredningen har inte lämnat förslag när det gäller att förbjuda för riskabla fonder eller att införa pristak. Enligt Patric Thomsson är det i dagsläget få fonder med hög risk och endast en liten andel av kapitalet som placeras där varför man inte ser att det finns anledning att lägga förslag i den delen.
När det gäller pristak har Pensionsmyndigheten gått före och redan infört ett pristak varför utredningen väljer att inte lägga förslag i den delen.
- Men vi uppmanar ändå Pensionsmyndigheten att titta på om avgiftstaket kan sänkas, avgifter är betydelsefulla för utfallet när det gäller långsiktigt sparande, berättade Patric Thomsson.