NYHETSARKIVET
23 sep 2016 13:03
Bankföreningen om nya finansskatten: ”En administrativ katastrof”
Pensionsnyheterna har i veckan avslöjat att en statlig utredning kan komma att lägga förslag om att höja skatten för finansiella företag. Skatten ska tas ut som en extra pålaga på de sociala avgifterna och utgå med 15 procent, enligt förslaget.

Utredningen har uppdrag att titta på möjligheter att kompensera för att finansiella företag inte är momspliktiga och har kommit fram till att man bör kompensera för det genom den extra skatten.

Bankernas lobbyorganisation, Bankföreningen, som också tagit del av utredningens preliminära slutsatser, tycker dock att det luktar 80-tal om utredningens förslag.

- Man verkar inte ha förstått konsekvenserna av att lägga ett förslag som inte verkar ta hänsyn till att de finansiella företagen verkar på en global marknad, att Sverige sedan länge är medlemmar i EU och att den pågående digitala utvecklingen gör att det för många finansiella företag med lätthet går att flytta verksamhet till andra länder, säger Hans Lindberg, vd för Bankföreningen, till Pensionsnyheterna.

Han påpekar vidare att finansiella tjänster är momsbefriade i hela EU, även om man i Danmark har en särskild skatt på momsbefriade företag.

Han nämner vidare att utredningens beräkningar av hur många anställda i sektorn som kan förlora jobben till följd av skatten är räknat i underkant. Där kommer man fram till att omkring 2 600 jobb skulle kunna försvinna till följd av att skatten införs.

- Vi har en rapport från Copenhagen Economics som visar att det snarare handlar om mer än 7000 jobb enbart inom banksektorn som skulle komma att försvinna. Och då ska man ha i minnet att den digitalisering som sker i finansindustrin kommer att ytterligare minska de anställda i sektorn, säger Hans Lindberg.

Han anser vidare att en ny skatt skulle bli komplicerad att införa.

- Den föreslagna skatten är en administrativ katastrof. Ta till exempel externa finansiella tjänster som köps in från utländska företag. De är ju undantagna från moms och då måste det svenska företaget eller banken beräkna vilket arbete som den intjänade tjänsten skapar i Sverige, för att kunna lägga det till grund för skatteunderlaget. Det kommer att skapa ett enormt merarbete för de finansiella företagen, bara för att man i förslaget försöker införa moms bakvägen via löneavgifterna, säger han.

Bankföreningen, som skicklig lobbyorganisation, har påpassligt tagit fram en rapport som ska visa hur momsundantagen, som följer av EU-regler, egentligen slår.

- Man verkar glömma bort att de finansiella företagen bara tjänar på momsfriheten genom större volymer och när de köper in momspliktiga varor eller tjänster går de ju miste om rätten att dra av ingående moms, säger han.

Han påpekar att de stora vinnarna på momsundantagen i finansbranschen är hushållen som kan köpa billigare produkter än annars. För företagskunderna är momsundantaget faktiskt en nackdel eftersom det inte finns någon ingående moms att dra av på de finansiella tjänster de köper, säger han.

Han säger avslutningsvis att om regeringen ser anledning att öka skatteintäkterna från finansindustrin för att stärka de offentliga finanserna så finns det enklare sätt.

- Det är i så fall bättre att höja någon befintlig skatt snarare än att skapa en ny och administrativt komplicerad skatt. Det skulle till exempel kunna handla om kapitalskatterna. Men det är inte min sak att komma med förslag, det är regeringens uppgift, säger han.

För inte så länge sedan var det dock hans uppgift. Som statssekreterare i Alliansregeringen hade han först skattefrågorna och därefter budgetfrågorna som sina ansvarsområden. Och under hans tid i departementet gjorde man faktiskt en egen utredning om hur man skulle kunna kompensera för att den finansiella sektorn åtnjuter momsfrihet.

- Det är förstås viktigt att Sverige har starka offentliga finanser även fortsättningsvis. Man måste först alltid se till att statsbudgetens utgifter är under kontroll. I ett nästa steg måste eventuella skattehöjningar ske mot bakgrund av tydliga konsekvensanalyser. Det tycker jag saknas i det utredningsförslag som du fått ta del av, säger Hans Lindberg.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907