De fyra rikstäckande pensionärsorganisationerna, Pensionärernas riksorganisation PRO, Riksförbundet PensionärsGemenskap (RPG), SKPF pensionärerna och SPF Seniorerna har lämnat ett gemensamt remissyttrande på Pensionsgruppens utredning Jämställda pensioner? (Ds 2016:19).
Organisationerna tycker att det finns för få skarpa förslag i utredningen, som presenterades i somras, och menar att det tar alldeles för lång tid innan pensionerna kan bli jämställda och förslagen kan i bästa fall öka jämställdheten för framtida generationers kvinnor.
Det saknas också viktiga analysområden som varför kvinnors ökade arbetsdeltagande inte har gett högre pensioner, hur marginaleffekterna i grundskyddet påverkar kvinnors pensioner, anhörigvårdens betydelse för kvinnors pensionsnivåer och inkomstskattens betydelse för kvinnliga pensionärers disponibla inkomst, påpekar de fyras gäng.
De lämnar därför förslag till Pensionsgruppen om höjt bostadstillägg, förändring av grundskyddets indexering, slopad åldersgräns i omställningspensionen, skattelättnader på pensionsinkomster och en utvärdering av hela pensionssystemet.
Dessutom vill man att taket för bostadstillägget ska höjas och ersättningen utgå på 100 procent av bostadskostnaden och indexeras och följa kostnadsutvecklingen på bostadsmarknaden.
"Eftersom många av de ensamstående pensionärerna är kvinnor med låga pensioner och höga boendekostnader är höjt bostadstillägg ett snabbt och träffsäkert sätt att minska skillnaden mellan kvinnors och mäns pensioner", säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.
Organisationerna anser att pensionssystemet är underfinansierat vilket gör att det inte klarar av att betala ut rimliga pensioner. Dessutom hänger inte pensionerna med i inkomstutvecklingen.
Generellt låga pensioner är huvudproblemet snarare än skillnader mellan könen. En omfördelning av pensionsinkomster inom systemet är inte lösningen, då blir det snarare lika dåliga pensioner för alla. För att förbättra pensionärernas ekonomiska situation, och särskilt kvinnornas, är det uppenbart att det enda som gör skillnad är att det tillförs mer resurser till inkomstpensionssystemet, säger Christina Rogestam förbundsordförande SPF Seniorerna, i en kommentar i det gemensamma pressmeddelandet.
Pensionärsorganisationerna klagar också över att livsinkomstprincipen satts ur spel.
Den som arbetat heltid i 40 år med låg eller medellön får sedan som pensionär en inkomst kring fattigdomsstrecket. Trots många arbetade år måste hälften av alla kvinnor få stöd via garantipension. Så här var det inte tänkt att pensionssystemet skulle fungera. Principen om att varje krona får betydelse för pensionen stämmer inte, kommenterar Monica Blomberg, t f förbundsordförande för RPG.