NYHETSARKIVET
21 sep 2016 12:12
Svenskarna litar mest på familjens råd om pensionen
När SIFO frågar svenskarna om vem de helst tar råd om när det gäller den egna pensionen är det ”familj och vänner” som hamnar i topp. 36 procent av 1000 tillfrågade svarar så på frågan: ”När du ska fatta beslut om din pension, vem tar du helst råd ifrån?”

På andra plats med 28 procent av svaren hamnar ”Min bank eller annan finansiell rådgivare” och därefter det ett långt hopp till övriga möjliga informations- och rådgivare.

Sex procent svarade ”Pensionsmyndigheten”, fem procent svarade ”Minpension.se” och fyra procent svarade ”Fackförbund”, tre procent svarade ”Pensionsbolag” medan ”Arbetsgivare” och ”Media” fick två procent var.

PTK, som driver en egen rådgivningstjänst sedan 6-7 år tillbaka, ser dock inte resultatet som ett nederlag för den egna tjänsten.

- För det första vänder sig vår rådgivningstjänst till tjänstemän och i den tillfrågade gruppen finns det ju andra grupper också. Sen ger vi ju bara råd om tjänstepension och premiepension, varför vi inte kan förmedla hela bilden. Det gör att vi som fackförbund inte kan lämna hela bilden med andra typer av sparande. Vi känner inte till hela den privatekonomiska situationen hos medlemmarna, vilket till exempel bankrådgivarna gör, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, till Pensionsnyheterna.

Och det faktum att det bara är fyra procent av alla tillfrågade som tycker att facket är rätt pensionsrådgivare ser hon inte som att det varit fel att bygga upp en egen rådgivningstjänst, så som PTK gjort.

- Nej, vår tjänst fungerar för alla med ITP och det är klart att vi önskar att alla skulle använda sig av vår tjänst. Men det tuffar på och till dags dato har det genomförts 50 000 rådgivningar över vår tjänst och det motsvarar ju en mindre svensk stad, säger Anna Allerstrand.

Hon tillägger att det nu börjar komma en mognad när det gäller användandet av digitala rådgivningstjänster, något som saknades när man sjösatte sin rådgivningstjänst.

- Nu växer det upp tjänster som svampar ur jorden vilket är ett tecken på att mognaden ökar. Tidigare var det ju problem med inloggningar och krav på Bank-ID men idag ses det som helt naturligt. Men det är klart att även om besöken hos oss ökar hela tiden så sker det inte i den takt vi önskat, säger Anna Allerstrand.

Sifoundersökningen genomfördes per telefon den 28 augusti–6 september 2016 och har finansierats av organisationer och företag som står bakom Tjänstepensionens dag.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907