Igår kunde vi berätta att EU-parlamentet röstat ned förslaget till nivå 2-regler till PRIIPs-förordningen. PRIIPs reglerar en enhetlig standard för ett konsumentanpassat faktablad om investeringsprodukter.
Förordningen gäller en mängd olika sparformer, däribland kapitalförsäkringar med såväl trad-, fond- och depåförvaltning. (Inte bara trad som vi felaktigt skrev igår.)
Nivå 2-reglerna, som föll i EU-parlamentet, innehåller detaljerna om faktabladets utformning och om hur risker och kostnader ska beräknas och presenteras. I och med EU-parlamentets beslut måste Kommissionen tillbaka till ritbordet och börja omarbeta regelverket. Beslutet gäller dock bara nivå 2 och inte själva PRIIP-förordningen, det vill säga nivå 1, som endast rådet kan fatta beslut om.
Nivå 1-reglerna är direkt tillämpliga som svensk lag och ska i dagsläget börja redan gälla den 31 december 2016. Om rådet inte beslutar att skjuta upp förordningen kommer den att börja gälla trots att detaljerade regler saknas.
- Rådets behandling och ett beslut om uppskjutande är otroligt viktig för oss bolag. De detaljerade reglerna är nödvändiga för att ens kunna tillämpa nivå 1 och är det mycket bekymmersamt om förordningen börjar gälla utan reglering på nivå 2. Även om ny nivå 2-reglering tas fram snabbt, är läget ohållbart eftersom det saknas tid för bolagen att hinna anpassa verksamheten och ha faktablad på plats om bara tre månader, säger Linda Hellström, chefsjurist på Handelsbanken Liv.
Hon menar att det skett en glidning i regleringen och det som tidigare främst avsåg strukturerade produkter och nivå 2 regleringen var i delar omöjlig att tillämpa på försäkring varför hon är positiv till att det nu blir ett omtag, efter det att EU-parlamentet röstat ned kommissionens förslag.
- Vi välkomnar ett omtag och hoppas på ett uppskjutet ikraftträdandet av nivå 1 och att tid ges för en relevant omarbetning där de många otydligheterna reds ut. Det är först då faktabladet kan uppfylla andan i PRIIPs-förordningen och ge konsumenten lättförståelig information och möjlighet att jämföra sparprodukter inför sitt investeringsbeslut, säger Linda Hellström.