NYHETSARKIVET
8 sep 2016 13:08
Försäkringsbolag behöver globala standarder för riskhantering
Riskhanteringen behöver stärkas för att hantera nationella och globala systemrisker i försäkringssektorn. Storleken på bolagen spelar stor roll, men även mindre aktörer kan vara systemviktiga och tillsammans skapa stora risker.

Det framkom vid kapitalmarknadskonferensen Eurofi i Slovakiska Bratislava där EIOPA, representanter för Europaparlamentet, FSB, IMF och nationella tillsynsmyndigheter samt försäkringsbolag möttes i förmiddags.

Enligt Pensionsnyheternas utsände Rickard Ydrenäs framkom att man nu anser att det är viktigt att inte bara fokusera på bolagen utan också på aktiviteter och de risker dessa skapar och åtgärda dessa genom globala standarder som har förankring bland både lagstiftare och tillsynsmyndigheter.

- Det här är den tredje generationen av reglering i försäkringssektorn som nu kommer på global nivå, sa Gabriel Bernardino, chef för EIOPA, som ledde diskussionen.

- Den största förändringen är att vi i vår nya metodologi tittar på kvantitativa element i riskutvärdering av systemrisker och använder oss av ett konceptuellt regelverk. Vi tittar specifikt på försäkringsproduktens kännetecken, samt väger in makroekonomiska risker och likviditetsrisker, sa Alberto Corinti från den italienska tillsynsmyndigheten.

Martina Baumgärtel från försäkringsjätten Allianz framförde att det är svårt att förutse vilka konsekvenser approachen att fokusera på G-Slls (globalt systemviktiga bolag) innebär och att det är svårt med att genomföra riskhantering för försäkringsbolag med den nya metodologin.

- Även mindre aktörer kan vara systemviktiga och skapa risker, så det är fel att fokusera på de stora globala försäkringsbolagen eftersom det skapar orättvis konkurrens, sa Martina Baumgärtel.

Yoshihiro Kawai från IAIS lyfte fram att vi inte får glömma vad som hände under krisen 2008 och de enorma likviditetsproblem som det amerikanska försäkringsbolaget AIG hade och de problem det skapade. USA hade inte tillräcklig fondering för att hantera AIGs akuta likviditetsproblem.

- Med det i åtanke tagit fram globala standarder och ger våra råd till FSB, som i sin tur ger råd till G20. Hur ska vi hantera risker i framtiden? Vad betyder det? Vi arbetar med att ta fram en hybridapproach där vi tittar både på risker i enskilda företag och deras aktiviteter. Transparensen är viktig, sa Yoshihiro Kawai.

Även IMF gillar en hybridapproach.

- Man måste ha beredskap för tsunami i systemet orsakade av problem i stora bolag eller problem bland många små bolag samtidigt. Vi stödjer en approach att titta på enskilda bolag, men också på risker utifrån ett systemperspektiv. Det kollektiva beteendet bland bolagen måste man också följa, sa Gaston Gelos från IMF.


EU:s institutioner som Europaparlamentet, rådet, EIOPA, EU-kommissionen spelar också en viktig roll i utvecklandet av globala standarder.

- Jag har hört kritiken mot den globala approachen från europeiska bolag. EU:s lagstiftare måste involveras i regelutvecklingen av internationella standarder, både Europaparlamentet och rådet. Det är också viktigt att komma ihåg att Solvens 2-regelverket innebär en förstärkt reglering. Jag tror på effektiviteten i detta regelverk och internationell konvergens. Det behövs ett politiskt stöd och trovärdighet för de globala standarderna. Försäkringsbolagen ska också involveras i processen. Mycket arbete återstår, sa Europaparlamentariker Burkhard Balz från den konservativas gruppen, EPP, i Europaparlamentet.

EU har tagit stora steg för implementering av globala standarder, men alla jurisdiktioner har inte gjort det.

- Det behövs en rättvis konkurrens på global nivå och trovärdigheten för processen måste stärkas genom bättre transparens om processen för skapandet av nya regler och bättre kommuniceras till allmänheten. En risk- och aktivitetsbaserad approach välkomnas, sa Burkhard Balz.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907