Den svenska regeringen har i ett brev till EU-kommissionen, daterat i dag, redovisat sin syn på hur den svenska konsumentskyddslagstiftningen fungerar. Brevet är ett svar på ett initiativ från EU-kommissionen där man vill ha en översyn av reglerna i unionen, fitness check och ett samråd kring hur konsumenterna ska kunna skyddas bättre.
Här kommer frågor om globalisering och digitalisering upp, eftersom svenska konsumenter i allt större utsträckning gör affärer med företag i andra länder med annan lagstiftning än den svenska.
På det stora hela är man från regeringens sida nöjd med läget och ser att de svenska myndigheterna Konsumentverket och KO.
Från svensk sida är man dock intresserad av att få flera gemensamma konsumentskyddsregler, framkommer av brevet till kommissionen.
Sverige verkar, där så är lämpligt, för enhetliga regler på EU-nivå som medför högt konsumentskydd samtidigt som näringsidkares intressen beaktas, skriver man bland annat. Den skrivningen är dock något av en tulipanaros eftersom det ser ut som att konsumenterna ska skyddas utan att säljarna ska förlora något, vilket framstår som svårt eller i vart fall tvehågset."
Sverige vill gärna se att man i direktivet om oskäliga avtalsvillkor också väger in pris som grund för oskälighet, något som kan få betydelse för hur tillsynsmyndigheter ska kunna agera.
Oskälighetsbedömningen ska kunna omfatta priset och avtalets huvudsakliga föremål, omständigheter som undantas i nuvarande direktiv. Den civilrättsliga oskälighetsbedömningen för även kunna omfatta avtalsvillkor som framförhandlats individuellt, skriver regeringen."
Pensionsnyheterna tolkar det som att en konsument inte bara får skylla sig själv om man gått in i ett dyrt och dåligt avtal och godkänt det. Det öppnar för rika möjligheter till klagomål och processande i framtiden, om resten av EU gillar idén att utöka skyddet på det sätt som Sverige verkar vilja.
Brevet är undertecknat av departementsrådet Peter Knutsson.