Den 1 juli i år kunde Pensionsnyheterna berätta att finansdepartementet tagit hjälp av Finansinspektionens jurist Johan Hedberg för att utreda hur försäkringsdistributionsdirektivet IDD ska införas i svensk lagstiftning.
Den nuvarande lagen gäller ju bara för försäkringsförmedlare, men i och med EU-direktivet IDD kommer även anställda på försäkringsbolag, som säljer försäkringar, att komma med i håven.
Men någon utredning i vanlig bemärkelse är det inte fråga om. Johan Hedberg, som tidigare var bolagsjurist på Skandia och idag är regelverksansvarig på Finansinspektionen, är i stället förordnad som sakkunnig till en intern arbetsgrupp på finansdepartementet som ska bereda marken för lagstiftning om IDD.
Direktivet är minimiharmoniserat vilket innebär att medlemsstater har möjlighet att införa strängare regler än vad som står i direktivet och det är bland annat här som Johan Hedberg kommer in.
I hans uppdragsbeskrivning, som alltså inte är några utredningsdirektiv, ingår bland annat att:
Analysera och redogöra för de möjligheter och begränsningar som direktivet medger till att förbättra marknaden för distribution av försäkring i Sverige. I analysen ska beaktas förutsättningarna att bibehålla de positiva effekter som kan uppnås för kunder vid distribution av kollektiv försäkring.
Gissningsvis betyder skrivningen att man inte vill att en ny lag om försäkringsdistribution ska stå i vägen för de försäkrings- och pensionslösningar som avtalsparterna förhandlat fram.
Utredaren ska även Särskilt beakta om direktivets minimibestämmelser är tillräckliga eller om det i ett eller flera fall finns skäl att införa en strängare reglering i Sverige för att uppnå en välfungerande och konkurrensneutral marknad med ett högt konsumentskydd.
Det här innebär nu inte att han ska föreslå ett totalt provisionsförbud. Det får han inte. Detta eftersom chefen, Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), förklarat att man inte vill göra en så vittgående förändring. Det går dock att ana att tankarna från FI, som hoppades på ett totalt provisionsförbud tillsammans med bland andra Konsumentverket, har sått frön som grott även i departementet.
Utredaren ska nämligen även väga in promemorian om Stärkt konsumentskydd vid försäkringsförmedling (Ds 2014:22), i analysarbetet. Där öppnade man för provisionsförbud om ersättningen kunde motverka att förmedlaren tillvaratar kundens intressen, något som FI skulle få i uppdrag att tolka.
Johan Hedberg ska även ta hänsyn till den reglering som kommer i andra direktiv och här nämner man särskilt MiFID 2, PRIIP:s och faktabladen som ska ges till icke professionella investerare.
Men Johan Hedberg får inte själv skriva under Ds:en, när den kommer i slutet av året. Han ska bara bidra med kunskap och analys och lämna in sina förslag till projektet. Därefter blir det upp till departementet och de övriga i projektet att packa ihop alla delar till en departementspromemoria, som sedan ska remitteras.
Johan Hedberg fick sitt uppdrag i ett beslut den 22 juni och har nu tid på sig till den 1 november att komma med sina förslag.
Johan Hedberg har uppdraget på halvtid och har kvar en tjänst på 50 procent på FI.
Regeringen har i ett beslut av den 5 september beslutat att hela projektet, alltså inte bara Johan Hedberg, inte får bli dyrare än 290 000 kr, har Pensionsnyheterna läst sig till.