NYHETSARKIVET
30 aug 2016 12:47
PPM-utredningen överlämnas den 19 september
Den 19 september ska ordförande Patric Thomsson från PPM-utredningen lämna sitt betänkande till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Pensionsgruppen. Utredningen är i praktiken redan klar och nu är det mest tryckeriet som jobbar för högtryck för att få fram böckerna.

Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna blir det ingen total makeover av premiepensionssystemet, som vi känner det i dag. Direktiven gjorde tydligt att utredningen i första hand skulle beakta det som den tidigare utredaren Stefan Engström definierade som det första vägvalet 2013. Det innebar att man skulle ansa i rabatterna och se till att systemet blir mer överblickbart, kostar mindre och inte innehåller för riskfyllda alternativ genom att begränsa riskinnehållet i de fonder man får ställa upp på torget.

Dessutom föreslog Engström att man skulle införa bekräftelseval där en sparare aktivt måste bekräfta att det fondval hen gjort tidigare är det man verkligen vill ha. Om inte åker pengarna till ickevalsalternativet AP 7 Såfa. Utredningen vill också få bort tanken om att AP 7 bara är ett alternativ för ickeväljare utan tänker sig att göra det mer jämbördigt och tjäna mer som ett ”vanligt” sparalternativ för aktiva sparare som vill ha ett alternativ till billigt och bra långsiktigt sparande. När Premiepensionssystemet sjösattes på 00-talet var Sjunde AP-fonden förbjuden att marknadsföra den fonden. Man fick endast ”informera” om fonden men nu vill man istället få sparare att överväga det, vilket tyder på att pendeln svängt.

Men storsläggan i form av Engströms vägval två, som innebar att man skulle ersätta dagens 800 fonder med en handfull stora statliga fonder, blir kvar i verktygsboden. Det var också Pensionsgruppens medskick i direktiven där det sas att utredningen skulle fokusera på vägval 1 men ändå i arbetet beakta vägval 2, med de statliga fonderna.

Men detaljerna kommer först den 19 september.

Pensionsnyheterna räknar med att recensionerna blir som vanligt. Några kommer att säga att förslagen är ingrepp i marknadsekonomin och ändrar konkurrensen på marknaden, medan andra som hellre vill ha mer av storskalighet och mindre möjligheter att göra fel, kommer att bli besvikna av den anledningen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907