Remissvaren på promemorian om faktablad för Priip-produkter levereras nu i strid ström till finansdepartementet. Pensionsnyheterna har tagit del av några av dem och nedan gör vi ett försök till en kort sammanfattning.
Utredningen Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om faktablad för paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter för icke-professionella investerare (Priip-produkter) har varit ute på remiss till ett antal instanser under sommaren. Pensionsnyheterna har tagit del av en del av remissvaren och intrycket är att de flesta ställer sig generellt positiva till införandet av faktablad för mer komplicerade försäkringsprodukter då det innebär ett stärkt konsumentskydd.
Finansinspektionen, FI, har, i egenskap av utpekad tillsynsmyndighet för förordningen, främst synpunkter på de delar av promemorian som behandlar befogenheter, sanktioner och omfattning av tillsyn. Bland annat ställer sig FI positiv till förslaget att FI ska få besluta om sanktioner även för fysiska personer och att beloppen för sanktionsavgifter som föreskrivs i EU-förordningen i de flesta fall är väl tilltagna, även om de skulle kunna framstå som låga vid allvarliga överträdelser av större institut. Generellt anser FI att de nya befogenheterna att ingripa genom förbud eller tillfälligt förbud mot marknadsföring och förbud mot att tillhandahålla faktablad som inte uppfyller kraven tydligare bör framgå av lagen.
Svenska Fondhandlareföreningen, som lämnat in svar tillsammans med SPIS (Strukturerade Placeringar i Sverige), välkomnar i sig införandet av faktablad för Priip-produkter. Föreningen understryker vikten av rimliga möjligheter att implementera Priips och att tekniska standarder verkligen uppfyller målen i nivå 1, särskilt vad gäller flexibilitet för olika produkttyper. Det är av vikt att informationen i faktabladen ska kunna anpassas för olika Priip-produkter eftersom endast information som är relevant för produkten är till reell nytta för den icke-professionella investeraren, argumenterar Svenska Fondhandlareföreningen.
Sveriges advokatsamfund anser, bland annat, i sitt remissvar att en ny lag i form av en förordning om faktablad för Priip-produkter ökar en redan splittrad finansiell lagstiftning och förordar i stället att regleringen förs in i någon av de existerande lagarna på finansmarknadsområdet.
Allmänna reklamationsnämnden, ARN, konstaterar i sitt svar att möjligheterna för ARN att pröva gränsöverskridande tvister är begränsade och att det saknas gemensamma forumregler för utomrättsliga tvistlösningsorgan, vilket gör att det finns risk för att ett skadeståndsanspråk varken kan prövas av ARN eller av något annat organ inom FIN-NET. Dessutom har ARN intrycket att direktivet omfattar inte bara konsumenter utan också näringsidkare, för vilka ARN saknar behörighet att pröva tvister mellan.