NYHETSARKIVET
23 aug 2016 12:07
Brittiskt bråk om dolda fondavgifter
Ett bråk har brutit ut i Storbritannien om ”dolda avgifter” som tas ut i finansindustrin. Upprinnelsen kommer från nätverket ”Transparency Task Force” som samlar ett antal forskare, finansaktörer och debattörer som gjort till sin uppgift att förbättra transparensen när det gäller avgiftsuttag på finansmarknaderna under parollen ”The true and fair campaign”.

Nätverket säger sig inte ha som uppgift att sänka avgiftsuttagen utan vill snarare göra det tydligt i alla delar vad en köpare av fond- eller förvaltningstjänster får betala och i vilka led de olika avgifterna tas ut. Det är något som möjligen skulle kunna leda till att avgiftsuttagen minskar, men syftet är att överlåta till köpare av tjänsterna att bedöma om avgiftsuttagen är rimliga och om de tillför tjänsten det värde de vill ha.

Transparency Task Force arbetar för att man ska få fram en branschkod, gärna global, när det gäller transparens som liknar den kod som är obligatorisk för holländska pensionsfonder.

Industrins lobbyorganisation, The UK Investment Association, IA, har kommit med moteld i form av en rapport författad av Fitz Partners, som gör gällande att kampanjen skapar ”hysteri” angående dolda avgifter och liknar jakten på dolda avgifter med sjöodjuret i Loch Ness, som ingen någonsin sett men många hört talas om. IA rekommenderar att man istället titta på faktiska kostnader och inte ”upplevda” kostnader.

Transparency Task Force grundare och ordförande Andy Agathangelou, sågar rapporten från IA och invänder mot den vulgära beskrivningen av avgiftsstrukturer som odjuret i Loch Ness.

"Dolda kostnader förhindrar marknadens effektivitet eftersom kunskap om faktiska kostnader är den osynliga hand som gör att marknadskrafterna kan skapa sin magi”, säger han till Pensionsnyheternas kollega IPE.

Och han påpekar att industrin, via IA, själv tagit initiativ till att skapa ett råd för att hantera frågan om transparens och där man bjudit in honom själv som ledamot, något som är underligt om man inte anser att det finns några problem att hantera.

"Det kan vara så att de själva anser sig vara galna eftersom de nyligen själva satt upp rådet som ska bidra till en bättre kostnadsredovisning, inklusive de dolda kostnaderna", säger han till IPE.

Industrins egen rapport från Fitz Partners har också sågats jäms med fotknölarna av chefsanalytikern Con Keating på Brighton Rock, som i en recension skriver att läsningen av rapporten är ”en smärtsam process som jag inte ens skulle vilja rekommendera för en devot masochist”.

En av de ledande aktörerna i Transparency Task Force, professor Chris Sier från Universitetet i Newcastle, kommer till Terminsstart Pension den 13 september för att berätta mer om Transparency Task Force och hur man genom att införa en frivillig standard för transparent redovisning av kostnadsuttag kan förbättra marknadens funktionssätt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907