Storbankerna visade framfötterna i de rekordhöga nivåerna av kapitalflytt inom de kollektiva tjänstepensionsavtalen 2015. Med hjälp av paketlösningar fick bankerna pensionsspararna inom framför allt SAF/LO och KAP-KL att flytta från ickevalsalternativen till fondförsäkringar, ofta utan att kunderna varit riktigt medvetna om det. Det är de huvudsakliga slutsatserna i AMF:s årliga flyttrapport.
Flyttarna av kapital i de stora kollektiva tjänstepensionsavtalen ökade kraftigt under 2015 och uppgick till drygt 11,9 miljarder kronor, att jämföra med knappt sex miljarder kronor under 2014. Flytträtt inom fler avtalsområden, i synnerhet KAP-KL, och en enklare flyttprocess exempelvis genom e-legitimation var pådrivande, skriver AMF i rapporten.
SAF/LO och KAP-KL stod för lejonparten av flyttvolymerna, medan flyttarna inom ITP-K minskade. En stor del var flytt från ickevalsalternativens traditionella försäkringar till fondförsäkringar, där framför allt storbankerna stod på mottagarsidan och AMF samt KPA fick släppa ifrån sig. Sammantaget fick bankerna in 6,4 miljarder kronor till genom kapitalflytt till fondförsäkring. Nordea lyckades bäst med ett inflöde av flyttat tjänstepensionskapital till fondförsäkring på 4,5 miljarder kronor, följd av Handelsbanken som fick in en dryg miljard.
En dryg fjärdedel av de som flyttade sitt tjänstepensionskapital var dock inte medvetna om detta, vilket i någon mån kan vara relaterat till att endast en tredjedel av spararna själva aktivt kom på tanken att flytta pensionspengar. Hos över 65 procent av de flyttade kunderna väcktes idén om flytt av någon utomstående såsom bankkontakt, finansiell rådgivare eller annat försäkringsbolag. Bland de som flyttat med assistans av banken var det endast sex procent av spararna som haft kontakt med banken just i syfte att se över pensionen, för de flesta var syftet att diskutera bolån eller efter inbjudan om personlig rådgivning.