NYHETSARKIVET
28 maj 2008 14:10
Folksam fick betala 174 mkr i tilläggsköpeskilling för Förenade Liv-affären
2001 köpte Folksam genom sitt dotterbolag SparLiv Förenade Liv Gruppförsäkring AB av dåvarande Förenade Liv. Samtidigt övertog man namnet Förenade Liv Det tidigare moderbolaget, som sålde, döptes om till Bliwa livförsäkring. När köpet gjordes upp fanns det en viss osäkerhet om det fanns tillräckliga reserver i gruppförsäkringsbolaget för att täcka framtida risker och för att slippa ta risk i den gamla affären. Man återförsäkrade därför portföljen hos Gerling, nuvarande Swedish Re. Gerling övertog då risken för framtida underskott i rörelsen.

Säljaren, i fortsättningen kallad Bliwa, ville inte gå miste om eventuella överskott som kunde uppstå till följd av att man satt upp för stora reserver och försåg därför köpeavtalet med en klausul som innebar rätt till tilläggsköpeskilling om det skulle bli pengar över i återförsäkringaffären.

Det datum man satte upp för avstämning var den 31 december 2007, alltså sex år efter överlåtelsen. Då visade det sig att reserverna varit fullt tillräckliga och att det fanns ett överskott som kunde beräknas till 147 miljoner kr inklusive ränta.

Men redan under sommaren 2007 hade Folksam bestämt sig för att likvidera Sparliv efter det att man överlåtit de olika försäkringsbestånden till olika bolag i Folksamkoncernen.

Advokat Bengt Kärde förordnades till likvidator och han annonserade under sommaren att Sparliv skulle likvideras och uppmanade eventuella fordringsägare att höra av sig. Likvidatorn verkade i det läget inte ha en aning om Bliwas fordran eftersom det i anmälan till bolagsverket stod att det inte fanns några kända fordringsägare. När Bliwa noterade detta började man agera.

Risken fanns ju att Sparliv skulle hinna träda i likvidation innan Bliwa fått ut sina pengar varför man via advokat lät meddela att man hade ett avtal som innebar att man hade en fordran på Sparliv.

Men när man räknade ihop de tillgångar som fanns kvar i Sparliv så räckte de inte till det krav på 174 miljoner kr som Bliwa hade.

På ett principiellt plan ställdes Folksam inför ett delikat problem. Hur skulle det ömsesidiga livbolaget Folksam kunna skicka över pengar för att fylla upp hålen i Sparliv, ett bolag i likvidation? Det skulle heller inte vara möjligt att ta tillbaka pengarna via det egna gruppförsäkringsbolaget, alltså Förenade Liv, eftersom detta inte konsolideras i koncernen. Det betyder att det inte går att skicka koncernbidrag från Förenade Liv till Folksam Liv.

Ömsesidiga bolag ska ju placera försäkringstagarnas pengar på bra sätt för att få avkastning, men frågan som försäkringstagarna skulle kunna ställa sig är vilken avkastning man skulle få av att skicka in pengar i ett bolag i likvidation?

Men det var ändå det som skedde. Folksam Liv tog alltså pengar ur konsolideringsfonden i livbolaget och skickade över till Sparliv som i sin tur kunde betala de 174 miljoner kr till Bliwa. Hur mycket pengar Folksam Liv fick stoppa in och hur mycket som fanns kvar i gamla Sparliv har Pensionsnyheterna inte kännedom om.

Finansinspektionen informeras

Folksam informerade Finansinspektionen om frågan i februari och där fick man verkligen fundera över hur den här transaktionen skulle vara möjlig att göra.

- Det man först funderar över är ju om det här skulle kunna drabba Folksams livs försäkringstagare. Innebär transaktionen att man tar pengar från dem för att lägga in i Sparliv?, säger Staffan Löfgren, jurist på Finansinspektionens Rättsavdelning.

Men efter att ha funderat tillsammans med kollegorna på Finansinspektionen bestämde man sig till slut för att det här var neutralt. Den ersättning som återförsäkraren betalade blev större än man räknat med vilket ökade kravet på Sparliv som skulle skicka den vidare till Bliwa.

- Man fick in mer pengar från återförsäkraren till gruppförsäkringsaktiebolaget Förenade Liv än vad man räknade med. Det innebar samtidigt att värdet på aktierna i Förenade Liv, som ligger i Folksam, blev mer värda. Nu kunde man skicka den värdeökningen till Sparliv varför det inte blev någon skillnad för försäkringstagarna i Folksam Liv, säger Staffan Löfgren.

Enligt Daniel Ericsson, produktchef på Folksam, är det ingen som har förlorat på att Folksam Liv skickat över pengar till Sparliv för att de skulle kunna betala pengar till Bliwa.

- Den här affären har gått enligt plan och vi har haft koll på plus och minus så det här var ingen överraskning för oss, säger han.

Han säger vidare att det faktum att man inledde likvidationen av Sparliv innan man visste vilken fordran Bliwa skulle kunna ha, berodde enligt honom på att man överfört alla bestånd ur Sparliv till andra bolag i Folksamkoncernen och att man då inte längre skulle ha kvar sin koncession och därför skulle likvidera bolaget.

- Tajmingen för när vi inledde likvidationsförfarandet har varit avhängigt av när beståndsöverlåtelserna var klara i Sparliv. Och när bolaget var tomt var vi helt enkelt tvungna att likvidera det, säger han.

Det var enligt honom ingen idé att vänta med likvidationen till dess att man fått klart för sig hur mycket man skulle betala, en siffra som skulle räknas fram den sista december 2007.
Att Folksam Livs kunder får betala genom att man tar pengar ur konsolideringsfonden ser han inte heller som något konstigt.

- Folksam Liv förfogar ju över medel för att kunna göra bra affärer. Och som vi ser det drabbar det här inte Folksam Livs sparare, säger han.

Men Bliwa är definitivt att gratulera och i nästa års årsredovisning kommer det att stå att man mottagit 174 miljoner kr, som ett minne av att man var förutseende när man sålde sitt dotterbolag.

Pensionsnyheterna Analys nr 6/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907