Vid dagens seminarium Jämställda pensioner? presenterades nio olika rapporter som alla analyserade pensionerna ur ett jämställdhetsperspektiv.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (s) inledde med att konstatera att kvinnors pensioner i genomsnitt är 30 procent lägre än mäns och räknat som disponibel inkomst handlar det om 26 procent.
- Så kan vi inte ha det, konstaterade hon.
Hon sa vidare att pensionssystemet är konsekvensneutralt och att systemet speglar arbetslivet och privatlivet och att siffrorna tydligt visar att vi är ganska långt ifrån ett jämställt samhälle.
Under hösten ska Pensionsgruppen fundera över vilka möjligheter man har inom ramen för pensionsgruppen att ändra reglerna för att göra pensionerna mer jämställda, något som absolut inte är någon quick fix.
- Vi måste akta oss för enkla lösningar. Det finns plus och minus på alla sidor och vi måste väga dem mot varandra, förklarade moderaternas ledamot i Pensionsgruppen Lars Arne Staxäng, efter dragningarna av delrapporterna.
En fråga som varit på tapeten länge har handlat om möjligheten att överföra pensionsrätt mellan makar och då inte bara premiepensionsrätt som är möjligt i dag utan även inkomstpension.
Det är ett förslag som fanns med i diskussionerna till det nya pensionssystemet men som då drogs tillbaka på grund av kraftig remisskritik. Nu har frågan återigen analyserats och slutsatsen blir att det fortfarande är en dålig idé.
- Det vi kommit fram till är att de befintliga reglerna fortfarande är rimliga och relevanta, konstaterade socialdepartementets Niclas Fogelström, som utrett frågan på nytt, som bland annat såg problem med garantipensionerna som skulle minska för kvinnor som tjänat in låg pension och då skulle bli av med sin garantipension om de fick ta över delar av sina mäns intjänade pensionsrätt.
- Det är ju tydligt att om man gör en sådan enkel lösning, som många föreslagit länge, så skulle det bara innebära att staten skulle tjäna på en sådan reform, sa Lars-Arne Staxäng.