I februari i fjol införde regeringen stopp för flytt av försäkringar. Då rådde ingen flytthysteri, men nu när flyttstoppet varat i ett år är det helt plötsligt viktigt att flytta.
Tidningarna är fulla av tips på hur man ska göra. De som talar högst om flytträtt är oftast små och har knappast något att förlora på flytträtt.
I andra ringhörnan finns de som har större marknadsandel än snittet. De kan förlora mest. För branschen innebär flytträtten ett skott i foten. Varje flytt kommer att minska avgiftsuttaget, eftersom priserna gått ned på grund av upphandlingar och prispress. Grattis försäkringstagare och försäkrade! Sorry branschen - nu blir det torrare firmafester!
Vissa kan förstås hålla fast kunderna med höga flyttavgifter eller flyttförbud, även om det säkert inte håller i längden.
Problemet är att kunderna oftast inte själva vet om de tjänar på att flytta förrän de träffar en säljare eller besöker sin bank. De kartläggs in i minsta detalj för att man ska kunna flytta lönsamma avtal från konkurrenterna, men lämna de dyra och jobbiga.
Frågan är om den egna leverantören kan vara bäst på allt, även om en sådan fråga leder till att man kan missa rabatt på huslånet eller bankkortet.
Å andra sidan kanske en kritisk kund får bättre pension när den dagen kommer.
Pensionsnyheterna Analys handlar mycket om Skandia, eftersom de planerar att göra om sitt livbolag till vinstutdelande. Även Länsförsäkringar är på gång med samma sak och båda skyller på att regeringen snart kommer att lagstifta om det.
Det tror inte jag ett dugg på. Men det är ett bra fikonlöv att hålla fram om man vill ha del av spararnas framtida vinster. Det är kapitalismens credo att avkastningskrav ger större vinster till alla, säger Skandias ordförande Lars Otterbeck, apropå ombildningen av livbolaget till vinstutdelande.
Mer pengar till alla, fast fler ska dela på dem? Det låter lite som Lars Ohly, eller hur?
Pensionsnyheterna Analys nr 5/08