Swedbank har anlitat Försäkringsfabriken för att de ska ta fram underlag för de försäkringsfullmakter som man nu tar in av sina kunder. Syftet är att få reda på vilka av deras kunder som kan vara mest intressanta att flytta försäkringar åt. På så sätt räknar man med att med kirurgisk precision, kunna skära ut de delar av kundernas försäkringsportföljer som kan flyttas till Swedbank Robur. Men enligt Swedbank Försäkrings vd Per-Erik Gullnäs är inte alla konkurrenter lika villiga att snabbt och enkelt ställa upp med all information, varför det kan ta tid innan kunderna har flyttat in i banken.
- Eftersom flera av de andra bolagen inte älskar det här lika mycket som vi, blir det lite komplicerat. Om kunden inte vet exakt vilken försäkring eller vilket försäkringsnummer de har, blir det svårt att gå på bolagen direkt och begära en flyttfullmakt och begära en offert på flytten, säger han.
Vad är ni främst ute efter, tiotaggare eller privata försäkringar?
- Vi kommer att köra på hela marknaden. Sen är det vissa skillnader mellan bolagens syn på flytträtt. Vissa har öppnat upp för flytträtt på allt kapital medan andra har lagt spärrar på kapital som kommit in före 2004.
Hur vet ni att de kunderna får en bättre situation efter en flytt till er?
- Det är ju kunden som avgör.
Men det finns ju ett rådgivningsansvar här?
- Absolut. Men kunden kan vilja flytta för att kanske få en mer aktiv rådgivning om allokeringen i en fondförsäkring, där man tidigare haft någon som inte brytt sig eller hjälpt till med den saken. En del av vårt erbjudande bygger på att vi kan erbjuda olika allokeringstjänster och modellportföljer för just fondförsäkring.
Får kunderna någonting för att de flyttar in till er?
- I banken har man haft en diskussion om att bjuda på flyttavgiften upp till en viss nivå men ingenting är ännu klart.
Kan man tänka sig att man i banken rabatterar huslånet eller gratis kortavgift eller sådana favörer?
- Vi har inte gjort en sådan medveten plan ännu, men naturligtvis gäller ju att ju större kund du är och ju mer helkund du blir desto bättre villkor kan du få.
Hur bra har det gått hittills att få in fullmakter?
- Samarbetet med Försäkringsfabriken är en pilot som vi gör nu och har inte riktigt gått igång utan vi kör utbildningar av bankpersonalen både via webb och via informationsträffar. Vi förbereder oss rejält för att vara på tå den 1 maj.
Vad räknar du med att uppnå? Hur många ska ni lyckas locka att flytta?
- Det är svårt att säga. Vi har ju varit mycket framgångsrika i fondvalet på de tre stora kryssvalsområdena och fick in 28000 kunder som bytte till oss förra året. Vi har en förhoppning att nå 10000 kunder från maj till maj nästa år.
Har ni i alla lägen produkter som matchar konkurrenternas?
- Nej, det tycker jag inte att vi har. Vi har inte en traditionell portfölj som liknar de ömsesidiga bolagens. Vi har till exempel inte livsvariga efterlevandepensioner.
Så ni satsar på att flytta in fondförsäkring från andra bolag?
- Både fond och traditionell försäkring om kunderna tycker att vår traditionella är bättre eftersom den värdesäkras varje år. Vi har varit noggranna med att inte försöka "lura" över kunder som har produkter som vi inte kan matcha, till exempel produkter med starkt efterlevandeskydd.
Tycker du att ni kan matcha AMF Pensions traditionella försäkring?
- Det är inte självklart att vi alltid kan det för till exempel en 58-åring. Men mycket väl för en 28-åring.
Vilka åldrar på kunder är mest intressanta när det gäller att flytta försäkringar?
- Det är klart att 45-55 åringarna kanske har det största kapitalet, men om man får in något yngre personer så har ju de en längre sparhorisont och kan vara kvar längre hos oss.
Tycker du att samarbetet med de konkurrerande bolagen fungerar bra när det gäller att lämna ut uppgifter?
- Nja, det är lite olika. Man kan säga att de som har det minsta beståndet är lättast att tas med eftersom de, precis som vi, tror att de kan ta in kapital. Men de gamla drakarna försöker naturligtvis att hålla emot. De brukar vilja ha lång tid på sig, gärna tre månader, innan de flyttar pengarna, och brukar ställa höga krav på blanketter och formalia. Ofta kräver de att allt ska ske på deras egna blanketter och inte någon annans vilket gör sakerna mer komplicerade.
Tror du att de kommer att lyckas att hålla emot flyttvågen?
- Nej. Inte ens i min vildaste fantasi tror jag att man kan vinna någon kundnöjdhet genom att låsa in kunderna.
Pensionsnyheterna Analys nr 5/08