I oktober ska det bli möjligt att flytta kapitalet ur gamla ITPK-försäkringar via Collectum. Det argument som hittills främst hörts från avtalsparterna har varit att man genom att flytta kan få lägre avgifter eftersom man genom upphandling sänkt avgifterna radikalt. Frågan är dock betydligt mer komplicerad än så, eftersom en stor del av de gamla ITPK-försäkringarna har betydligt högre garantier än de upphandlade alternativen.
- En stor del av de ITPK-försäkringar som tecknades under perioden 1990-1998 har garantier som många gånger ligger en bra bit över fyra procent och ibland till och med på fem procent. Det var en kapplöpning med garantier mellan bolagen under flera år på 1990-talet, säger Göran Ronge, aktuarie på Finansinspektionen och tidigare aktuarie på Folksam, som är ett bolag som i sitt bestånd har ITPK-försäkringar tecknade med garantier på omkring fem procent.
Stort ansvar
Ett av de bolag som har störst bestånd av gamla ITPK-försäkringar är SPP. Enligt vd Göran Holgerson tar de som uppmanar kunderna att flytta sina försäkringar på sig ett mycket stort ansvar.
- Vi har ju gamla försäkringar som löper med en garanti på 5,2 procent. Det är svårslaget i dagens ränteläge och den som sätter upp en portal på nätet för att förmå folk att flytta med ett knapptryck, för att istället placera i fondförsäkring eller i något annat bolag tar på sig ett mycket stort ansvar. Det är inte bara avgifterna som räknas, säger han.
PTK:s Per-Olof Westerlund förvånas av uppgiften att det finns ITPK-försäkringar med så höga garantier och att det gör att frågan inte är så enkel som den i förstone verkar.
- Här måste man vara väldigt noggrann och påläst i sin rådgivning och det är synnerligen viktigt att individerna får kompetent vägledning och att man uppmärksammar inte bara avgiftsuttaget utan även de garantier som ligger i de gamla produkterna, säger han till Pensionsnyheterna.
Det kan vara värt för parterna att fundera över avtalet och möjligen skapa en lösning som gör det möjligt att flytta endast delar av det historiska kapitalet, alltså det som inte löper med de höga garantierna. Frågan är bara vad försäkringsbolagen tycker om att bli sittande med de delar de helst vill bli av med och för lämna ifrån sig de delar som de kan tjäna pengar på. Ett antal bolag skulle kunna bli kvar med Svarte Petter, alltså avtal med höga garantiräntor.
I den räknesnurra som Collectum erbjuder på nätet jämförs endast de produkter man kan flytta till, utan hänsyn till vad man flyttar ifrån, något som gör att frågan om garantier kommer i skymundan trots att de i dagsläget ligger en bra bit över den riskfria räntan.
Följande bolag sitter med Svarte Petter på hand och har ränteantaganden på 5,0 procent brutto eller mer i sina bestånd:
Folksam Liv
Handelsbanken Liv
Länsförsäkringar Liv
Skandia Liv
SPP Liv
De har inte ränteantaganden som överstiger 5,0 procent i sina bestånd.
Fondförsäkrings AB SEB Trygg Liv (Nya-beståndet) Gamla SEB Trygg Liv.
AMF Pension, som har max 4,6 %.
Pensionsnyheterna Analys nr 5/08