Det har funderats en del inom Unionen och Sveriges Ingenjörer innan man bestämde sig för vilken väg man skulle slå in på i tvisten om flexpensionerna. Enligt Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, fanns det flera skäl som talade för att det var läge att gå vidare och begära en prövning i AD.
- För det första är flexpensionen en viktig fråga som berör väldigt många. För det andra hade AD vid sin interimistiska prövning inte möjlighet att höra Svenskt Näringsliv och PTK, och det tycker vi är viktigt. För det tredje handlar det om att vi inte tror att ett avgörande i AD kommer att stänga vägen för andra åtgärder, även om ett avgörande inte skulle gå vår väg, säger Martin Wästfelt till Pensionsnyheterna.
Det hela kokar egentligen ned till att Unionen och Sveriges Ingenjörer vill ha ITP-parternas svar på var gränsen för ITP-avtalet går och vad som ryms inom och vad som kan finnas utanför.
- Det handlar då till exempel om tiotaggeri är en del av ITP-planen eller om löneväxling ska ses som en del av planen eller inte. ITP-systemet som helhet är ju ett mycket intrikat system och därför är vi intresserade av att se var gränserna går och alltså få svar på frågan om Flexpensionen ska ses som en del av ITP-planen eller inte, säger Martin Wästfelt.
Att frågan nu tas vidare i AD är egentligen inte en väg att föredra, menar han.
- Vi tycker egentligen inte att den hör frågan i första hand ska prövas rättsligt utan borde vara föremål för en diskussion och förhandling mellan parterna. Men eftersom Almega har gjort det till en rättslig fråga får vi ta frågan den vägen, säger Martin Wästfelt.