Arbetsgivarverket är tillfreds med uppslutningen av försäkringsgivare i det nya avtalet PA 16 trots att flera tunga bolag valt att inte ansluta sig, och ser inte att villkoren i avtalet är för hårda.
- Vi är nöjda med dem som valt att följa med i PA 16. Vi tycker att vi har fått en bra blandning av försäkringsgivare på både fond- och livdelen. Jag vill inte göra någon värdering av att några bolag valt att inte ansluta sig, jag har varit i kontakt med flera av dem och de säger att de kan komma att ansluta senare. Det är kanske den flexibiliteten som är värdet med ett anslutningsförfarande i stället för upphandling, och vi välkomnar dem som vill ansluta vid ett senare tillfälle, säger Matilda Nyström Arnek, förhandlare på Arbetsgivarverket, till Pensionsnyheterna.
Villkoren för dem som vill ansluta sig inkluderar betydande sänkningar av avgifter, som även inbegriper befintliga kapitalstockar från PA 03, flytträtt och omfattande systemanpassningar för att kunna leverera pensionsförvaltning under det nya avtalet. Matilda Nyström Arnek ser dock inte att kraven skulle vara hårdare än på andra håll.
- Vi har jämfört de krav vi ställt på avgiftsnivåer mot övriga marknaden, så de är inte tagna ur luften. Villkoren är jämförbara med andra avtalsområden, och jag ser dem som rimliga. De statligt anställda ska inte behöva betala mer än andra, resonerar Matilda Nyström Arnek.
Icke-valsalternativ är som tidigare Kåpan, som alltså inte heller i PA 16 konkurrensutsätts. Kåpan får dessutom en än mer dominerande ställning tack vare att man tilldelas förvaltningen av de avsättningar på 1,5 procent av totalt sex procent som ska göras för flexpension. Som ickevalsalternativ ställs inga krav på Kåpan att tillhandahålla flytträtt, ett krav som annars ställs på de privata alternativen.
- Kåpan är en del av avtalet. Vad gäller frågan om att Kåpan inte erbjuder flytträtt i ickevalsalternativet så beror det ju på att de lyder under annat regelverk, kommenterar Matilda Nyström Arnek.