I dag presenterade regeringen sin årliga skrivelse med utvärderingen av hur AP-fonderna skött sina uppgifter under förra året. Utvärderingen som är gjord av McKinsey visar att fonderna under 2015 och ända sedan 2001 bidragit positivt till den långsiktiga förvaltningen av inkomstpensionssystemet.
Under 2015 uppgick det samlade resultatet för Första‒Fjärde och Sjätte AP-fonderna till 65 miljarder kronor efter kostnader. Det motsvarar en avkastning på 5,5 procent, vilket är i nivå med den genomsnittliga avkastningen sedan 2001.
Vid 2015 års slut uppgick buffertfondernas kapital till 1 230 miljarder kronor, vilket är 45 miljarder kronor mer än vid föregående årsskifte, konstaterar regeringen.
Det här är över förväntningarna. Vid utgången av år 2015 motsvarade fondernas tillgångar 14 procent av tillgångarna i inkomstpensionssystemet vilket är fyra procentenheter högre än vad som var fallet när det nuvarande AP-fondssystemet infördes 2001.
‒ Det är glädjande att AP-fonderna har fortsatt att bidra positivt till inkomstpensionssystemet samtidigt som de påskyndat utvecklingen mot en hållbar finansmarknad, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande i dag.
Regeringen har tidigare, med stöd i McKinseys analys, varit lite tveksam till värdet av AP-fondernas aktiva förvaltning som man tidigare tyckt levererat för lite eller i vart fall varit för svår att jämföra mellan fonderna. Lite mjukare i tonen är man vid årets redovisning där man skriver:
Regeringen har varit tveksam till FörstaFjärde AP-fondernas aktiva förvaltning, främst till den del förvaltningen syftar till att överträffa marknadens genomsnittliga avkastning (s.k. aktiv förvaltning).
Regeringen noterar dock att utfallen för den aktiva förvaltningen har förbättrats de senaste åren både de årliga utfallen och under femårsperioden. Samtliga fonder täcker, enligt den utvärdering som McKinsey redovisar, mer än väl kostnaderna för aktiv (och övrig) förvaltning under den senaste femårsperioden.
Enligt McKinsey har den aktiva förvaltningen genererat en positiv avkastning på 0,1 1,0 procent i de aktiva portföljerna. Samtliga fonder visar även positiv avkastning på 0,4‒0,6 procent under femårsperioden.
Regeringen verkar dock vilja spela ner betydelsen av den aktiva förvaltningen och skriver att den endast rör en begränsad del av förvaltningen vars betydelse inte ska överdrivas.
Man påpekar också att den aktiva förvaltningen endast motsvarar en mindre del av den totala förvaltningen. Regeringen skulle också gärna se att fonderna redovisade den riskjusterade avkastningen och informationskvoten så att det går att se ur risktagandet påverkat avkastningen. Här får Andra och Fjärde AP-fonden guldstjärna av regeringen för att de tydligt redovisar det måttet på ett jämförbart sätt.