Som vi kunde rapportera i går väljer regeringen att inte föreslå ett mer omfattande provisionsförbud än vad som följer av EU-direktivet MiFiD 2.
I värdepappersmarknadsutredningen som kom 2013 föreslogs ett betydligt mer omfattande provisionsförbud, något som regeringens båda expertmyndigheter FI och Konsumentverket, sett som det enda sättet att hantera de intressekonflikter som finns mellan förmedlare och kunder.
Regeringen väljer dock, efter lång tids grubblande, att köra över sina expertmyndigheter och har i stället lyssnat mer på de delar av förmedlar- och försäkringsbranschen som tror mer på att självreglering på sikt ska lösa problemen.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger dock att man inte struntat i synpunkterna från utredningen och sina expertmyndigheter.
- De har som sina uppgifter att peka på möjligheter och risker, men i det här fallet kan vi också se att andra myndigheter pekat på olika risker. Det är just den typen av svåra avvägningar som vi är i politiken för att göra, säger han till Pensionsnyheterna.
- Det här är ett steg på vägen. Vi kommer att följa utvecklingen och tror att det här är en tillräcklig förändring som kommer att ge stora effekter på marknaden och som gör man kommer att få bort de aktörer som är mindre seriösa och som inte arbetar för kundernas bästa. Visar det sig att det inte räcker är vi beredda att komma med ytterligare lagstiftning i ett senare läge, säger Per Bolund.
Per Bolund påpekar att up-frontprovisionerna är de mest skadliga i sammanhanget medan Finansinspektionen påpekat att alla provisioner kan leda till intressekonflikter, något som Per Bolund alltså inte riktigt tror på.
- Det som står i regelverken är väldigt tydligt. Provisioner ska vara till gagn för kunden. Det ger också Finansinspektionen möjlighet att kunna ta i mot den typ av provisioner som inte gynnar kunderna, säger han.
Per Bolund påpekar att det i regleringen kommer att finnas vägledning för hur man ska bedöma om provisioner gynnar kunderna eller inte och sen blir det upp till FI att agera mot dem som inte följer de reglerna.
- Det blir en bedömning i de enskilda fallen det gör man på många håll och på andra marknader. Vi ser att FI är en ytterst kompetent myndighet som har möjligheter att göra bedömningar även i de här fallen, säger Per Bolund.
Han tillägger att det på sikt kan komma att utvecklas en praxis men att man i början får göra en hel del bedömningar.
- På sikt kommer det att visa sig tydligt vilka modeller som är för kundens bästa och vilka som är till nackdel för kunderna. Då finns det möjligheter att sortera bort dem som inte leder till kundnytta, säger han.