NYHETSARKIVET
17 maj 2016 12:37
FI: Försäkringsbolagen behöver ”hantera” risken för slopade kick-backs
I Finansinspektionens rapport ”Tillsynen över försäkringsföretagen” identifierar man ett antal kända och mindre kända risker som försäkringsbolagen behöver förhålla sig till. En väsentlig risk som FI tar upp handlar om vad som kan komma att hända när EU-regleringarna MIFiD 2 och IDD införs i lag.

FI har ju länge förespråkat ett provisionsförbud som ett sätt att minska intressekonflikterna, men i den nya rapporten går man även in på risken för att framför allt fondförsäkringsbolagen kan komma att förlora möjligheten att leva på kickbacks, alltså volymrabatter som fondbolagen betalar till försäkringsbolagen.

FI skriver så här: ”Många fondförsäkringsföretag är beroende av inkomster från sådana provisioner. Ett fåtal har kick-backs som sin enda inkomstkälla. FI förespråkar ett förbud mot provisioner vid rådgivning om finansiella instrument inom livförsäkringar, oavsett om det är en försäkringsförmedlare eller försäkringsföretag som ger råden. Det är svårt att säga hur stor del av försäljningen av fondförsäkringar som sker genom rådgivning. Det är dessutom inte bestämt hur reglerna i IDD kommer att införas i Sverige. Sett till betydelsen av kick-backs för fondförsäkringsföretagens intäkter kan ett förbud, beroende på hur det utformas, innebära en ekonomisk risk som företagen behöver hantera”.

Frågan är bara hur berörda bolagen ska ”hantera” risken att alla intäkter försvinner. De företag som helt lever på kick-backs lär ju dö sotdöden om den enda intäkten de har försvinner.

En möjlighet skulle vara att man övergår till nettoprissatta fonder och att fondförsäkringsbolagen istället övergår till en plattformsavgift för kunder som handlar där.

Det skulle kunna innebära halverade fondavgifter och göra att kunderna betalade lika mycket för möjligheten att vara med på torget. Idag betalar ju kunder som väljer aktiva och därmed dyrare fonder mer än kunder som bara köper indexfonder för den administrationen. En sådan modell skulle göra det möjligt att överleva ett förbud mot kick-backs, även om det är en mycket genomgripande förändring.

Och för aktörer som till exempel Nordnet och Avanza som lever på kickbacks och nollavgifter skulle det kunna leda till att de kommer att vara tvungna att fortsätta med bruttoavgifter och framstå som dyrare än konkurrenterna eller överge principen med "nollade" avgifter.

IDD ska enligt de senaste prognoserna från Finansdepartementet komma i slutet av året och då remitteras. Men redan i början på nästa år ska direktivet finnas i svensk lag. Vilken utformningen blir är ännu oklart men finansmarknadsminister Per Bolund ska uttala sig om färdriktningen och regeringens principiella ställningstaganden i frågan till sommaren.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907