NYHETSARKIVET
16 maj 2016 12:26
Tuffare förmånsvillkor för myndighetschefer i kommande förordning
Den nya förordningen om tjänstepension, inkomstgaranti och avgångsvederlag till myndighetschefer höjer åldern för rätten till inkomstgaranti till 61 år från tidigare 55 år, och innehåller en jämkningsparagraf som stipulerar när avräkning ska kunna göras från inkomstgaranti och avgångsvederlag. Det framgår av en färsk promemoria från finansdepartementet.

Regeringen minskar alltså tidsperioden för inkomstgaranti med sex år, en betydande försämring för myndighetscheferna. Ett avgångsvederlag på maximalt 24 månader finns dock kvar och gäller som tidigare för chefsanställningar på minst sex år.

- I den nya förordningen är perioden som en myndighetschef kan få inkomstgaranti högst fyra år, vilket är en ordentlig sänkning från tio år enligt de nuvarande reglerna. Myndighetschefer som redan omfattas av en förordningsreglerad avgångsförmån, eller som har ett särskilt villkor inskrivet i sitt anställningsbeslut, behåller sina befintliga anställningsvillkor men myndighetschefer som i dag inte uppbär en avgångsförmån kommer att omfattas av den nya förordningen, säger Åsa Lindahl, chefsjurist på Statens tjänstepensionsverk, SPV, till Pensionsnyheterna.

Nytt är också möjligheten för SPV att besluta om att minska inkomstgarantin eller avgångsvederlag för dem som förvärvsarbetar eller arbetar i egen verksamhet och försöker att undkomma just detta genom att på olika sätt sänka sin lön eller ersättning.

- En annan förändring är att det kommer att bli möjligt att minska inkomstgaranti och avgångsvederlag genom att en ny jämkningsregel införs, en liknande regel som redan i dag gäller för riksdagsledamöter. Vi kommer att kunna besluta om jämkning exempelvis om någon som uppbär inkomstgaranti eller avgångsvederlag förvärvsarbetar i väsentlig omfattning åt någon annan och inte tar ut skälig ersättning för detta arbete, eller om denne minskar sin inkomst av näringsverksamhet genom vissa avsättningar, förklarar Åsa Lindahl. En sådan jämkning måste dock vara skälig för att få göras, avslutar hon.

Under hösten ska SPV utarbeta modeller och metoder för att kunna hantera den nya förordningen, som alltså träder i kraft den 1 januari 2017.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907