De kommande regulatoriska kraven om utbildning och licensiering av försäkringsförmedlare och rådgivare innebär ökade intäkter för de företag som bistår branschen med just dessa tjänster. Pensionsnyheternas genomgång visar att enbart kostnaderna för licensieringstester och upprätthållandet av licenserna åtminstone kommer att ligga i storleksordningen 15 miljoner kronor.
De stora aktörerna inom området licensiering av finansiella rådgivare, inklusive försäkringar med inslag av sparande, är Swedsec och Sfm:s Insuresec.
Även om utfärdande och hantering av licenser för försäkringsförmedlare och rådgivare kan väntas bli en god intäktskälla är de förberedande utbildningarna förmodligen en ännu bättre affär. Bland de företag som erbjuder utbildning finns Contento Wassum, Finanskompetens, Företagsekonomiska Institutet och Försäkringshögskolan. Svenska försäkringsförmedlares förening, Sfm, erbjuder även utbildningar för medlemmar genom portalen InsureEd, där utbildningar från Företagsekonomiska Institutet och Contento Wassum finns tillgängliga.
- Det här är förstås positivt för oss. Det rör sig om cirka 2 300 försäkringsförmedlare som påverkas direkt. På försäkringsbolag och banker så kan det potentiellt vara lika många till och de första förfrågningarna från dem har börjat komma in, konstaterar Per Brahm, vd för Contento Wassum, i en kommentar till Pensionsnyheterna.
Han är emellertid tveksam till att, som de nya kraven stipulerar, sätta ett kvantitativt krav på utbildningen av förmedlare och rådgivare.
- Att sätta ett kvantitetsmått om 15 timmar känns lite främmande i Sverige. Vi är mer vana vid att mäta kvalitet i utbildningarna genom att definiera kunskapskrav som sedan noga testas att de uppnåtts. Vi diskuterar nu inom branschen för att komma fram till en modell hur vi värderar olika utbildningar så att de 15 timmarna kan översättas till kvalitet och relevanta kunskapskrav, resonerar Per Brahm.