Nollavkastning och fallande premieintäkter i Folksam Liv
Det låga ränteläget börjar nu synas på riktigt i livbolagens avkastningssiffror. Idag presenterade Folksam Liv sin delårsrapport för det första kvartalet och redovisar en avkastning på 0 procent. Premieintäkterna backade, jämfört med samma period i fjol, och uppgick till 17 868 mkr i Folksam liv, en minskning med en miljard kr (18 901 mkr).
- Det här är helt enligt plan. Det som hände var att vi under 2015 fick in stora engångspremier från kunder som vill ta del av den höga återbäringsränta som vi då hade, förklarade Folksams vd Jens Henriksson vid dagens presentation av delårsrapporten.
- Nu har vi ändrat regelverket och skapat ett tak för maximala insättningar och dessutom har vi olika återbäringsräntor för nya och gamla pengar. Till det kommer ändrade garantier, något som gör att intresset för att göra kortsiktiga affärer minskat och det är det vi ser nu, förklarade Jens Henriksson.
Enligt Folksam kommer effekten av att man strypt möjligheten till korta affärer i tradlivförsäkringarna att leda till en ännu kraftigare minskning efter andra kvartalet eftersom man under det kvartalet i fjol hade mycket stora engångsinsättningar.
- Vi gick ut och förvarnade om att förändringarna skulle komma och det var som att man i en bar säger att man tar sista beställningen. Det brukar få effekten att gästerna störtar fram för att beställa mer öl för att hinna med, och något av den effekten såg vi också när vi förvarnade om att vi skulle ändra möjligheterna för engångsinsättningarna i k-försäkringarna, berättade Jens Henriksson.
Den låga avkastningen slår också mot bolagets solvens, eftersom räntan som används vid beräkningar av försäkringstekniska avsättningar sjunker. Det gör att man måste ta av eget kapital för att förstärka de försäkringstekniska avsättningarna.
Solvensgraden uppgick till 156 procent (159) och den kollektiva konsolideringen backade från 119 procent till 115 procent, jämfört med samma kvartal förra året.