Majoriteten av svenskarna saknar kunskap om sin framtida pension och en fjärdedel ser sig få svårt att klara ekonomin som pensionär. Det visar en undersökning som Swedbank och Sparbankerna gjort med hjälp av Sifo och som presenteras idag.
En tänkbar orsak till att kunskapsnivån är förhållandevis låg är att undersökningen även visar att hälften av svenskarna tycker att pensionssparande är svårt och att nästan lika många anser att det är tråkigt. En femtedel av de tillfrågade i undersökningen bryr sig inte ens om att öppna sitt orangea kuvert från Pensionsmyndigheten för att ta reda på hur stor den kommande pensionen beräknas bli.
Det är oroväckande att så många tycker att pensionssparande är svårt och tråkigt. Att planera för sin pension och spara långsiktigt är viktiga frågor, konstaterar Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom, i ett pressmeddelande.
Engagemanget och intresset för den egna pensionen ökar med åldern visar undersökningen vidare. I åldersgruppen över 55 år är kunskapsnivån och intresset, men också oron för pensionens storlek, högre.
Den färska undersökningen är den första i sitt slag som Swedbank och Sparbankerna gjort, och det finns därför ingen historik att luta sig mot för att studera eventuella förändringar i attityder eller beteenden vad gäller pensionssparande, förklarar Madelén Falkenhäll, samhällsanalytiker på Swedbank, för Pensionsnyheterna.
- Tanken är att undersökningen ska vara återkommande så att vi kan bygga upp en historik över tid, men än så länge har vi inte underlag för att kunna se förändringar över tid. Det vi kan se är att förändringarna i pensionssparande sedan avdragsrätten togs bort går ganska långsamt, säger Madelén Falkenhäll.