Finansdepartementet har tidigare meddelat att man kommer att lämna en lagrådsremiss om vissa av konsumentsskyddsfrågorna som i framtiden ska regleras under MiFiD 2 och IDD, Insurance Distribution Directive. Det senare direktivet kallades tidigare IMD, Insurance Mediation Directive, men har fått utökad räckvidd och nytt namn.
Finansdepartementet har länge förberett en lagrådsremiss där konsumentfrågorna i de båda direktiven skulle ges en gemensam utformning, något som även Värdepappersmarknadsutredningen gjorde i sitt betänkande.
Där föreslog man ett förbud mot att ta emot provisioner som gick utöver vad som följer av MiFiD 2-regleringen, något som man fick kritik för bland flera av remissinstanserna.
Kritiken handlade inte bara om huruvida det var lämpligt med förbudet utan också att man inte analyserat vilka effekter ett utökad provisionsförbud skulle kunna få på marknadens funktionssätt.
I och med att det nu står klart att MiFiD 2 ska skjutas upp och börja gälla först den 3 juli 2018, ser det ut som att regeringen kommer att utnyttja den nya tidsfristen genom att skjuta på leveransen av den utlovade promemorian.
Tord Gransbo, enhetschef på Finansmarknadsavdelningen på Finansdepartementet uppger för Pensionsnyheterna att lagrådsremissen om MiFiD 2 kommer först till hösten 2016 och att en promemoria om IDD ska remitteras till berörda instanser i slutet av året.
Det har tidigare funnits en oro att man inte skulle låta remittera ärendet om provisionsförbud och konsumentfrågorna vid förmedling, men nu ser det alltså ut som att det blir möjligt för de närmast sörjande att få tycka till om förslagen.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommer före sommaren att kommunicera huvuddragen i kommande förslag om konsumentskydd vid finansiell rådgivning, enligt Tord Gransbo.
Det betyder troligen att man lämnar besked om hur man vill att konsumentskyddet ska hanteras i teorin men att man väntar med praktiken och juridiken till slutet av året