NYHETSARKIVET
4 maj 2016 12:13
FI: Branschens självreglering hjälper inte – provisionsförbud enda vägen
I Finansinspektionens konsumentrapport slår myndigheten fast att problemen med intressekonflikter vid rådgivning kvarstår. FI anser att rådgivningen ska utgå från vad som är den bästa lösningen utifrån konsumentens behov och inte påverkas av andra faktorer. FI noterar att det är ont om den typen av rådgivning och noterar istället att de ”banker, värdepappersföretag och försäkringsförmedlare som ger råd om finansiella produkter nästan alltid är samma aktörer som också säljer eller förmedlar produkten”.

- Jag har träffat internationella kollegor, bland annat i Storbritannien där man framhållit att banker och andra styr kunderna mot vad som är bäst för den egna organisationen och då vore det bra om vi kunde finna vägar att förse konsumenterna med argument för vad som är bäst för dem så att det kan skapas mer balans vid mötet mellan säljare av tjänsterna och köparna, förklarade FI:s generaldirektör Erik Thedéen igår när rapporten föredrogs på Norra Latin i Stockholm.

FI upprepade att provisioner på rådgivningsmarknaden skapar intressekonflikter eftersom rådgivare har starka incitament att sälja de produkter som ger bäst ersättning, snarare än den eller de produkter som skulle kunna vara bäst för kunderna.
Finansinspektionens enhetschef Malin Omberg uttryckte saken så här igår:

- Får du rådgivning får du dyrare fonder, sa hon.

FI noterar att intressekonflikterna ligger högst på topplistan när FI går igenom de sanktionsärenden man fått på sina bord under de senaste åren. Och branschens egna initiativ för att slippa tvingande lagstiftning har visat sig otillräckliga.

”De regler som finns i dag kring hanteringen av intressekonflikter har visat sig otillräckliga. Branschens initiativ till självreglering genom certifieringar och disciplinnämnder har heller inte hjälpt. Problemet är inte att regler inte finns, att kunskap saknas om reglerna eller att tillsyn inte bedrivs. Problemet är att provisioner ger rådgivarna och förmedlarna fel incitament, vilket varken dagens regler eller branschen har visat sig kunna hantera”, skriver FI.

Myndigheten påpekar också att man fått stöd i två utredningar som anser att man ska få rätt att förbjuda provisioner som riskerar att påverka konsumenternas intressen negativt. Utredningarna man har i åtanke är Värdepappersmarknadsutredningen och promemorian ”Stärkt konsumentskydd vid försäkringsförmedling".

Det ska bli intressant att se om de länge utdelade dropparna från FI kommer att urholka stenen och göra att lagstiftaren väljer att drämma till med ett vittgående provisionsförbud. Enligt FI ska det gälla alla former av provision som betalas vid investeringsrådgivning, portföljförvaltning och förmedling av livförsäkringar med sparandeinslag.

Svar väntas i slutet av juni då finansdepartementet, efter lång vånda, ska sätta ner foten i den mycket infekterade frågan kring provisionerna i form av ett lagförslag.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907