NYHETSARKIVET
3 maj 2016 12:29
Burenstam Linder tveksam till provisionsförbud
Finansveteranen Mariana Burenstam Linder håller med Finansinspektionen om att provisioner till förmedlare skapar problem, men ett förbud riskerar att kväva oberoende rådgivare och stärka storbankernas position. Det hävdar Mariana Burenstam Linder i en intervju med Svenska Dagbladet idag.

”Jag håller med Finansinspektionen i nästan allt. De problem de pekar på är orsaken att till att jag startade mitt eget företag. Men det saknas ett helhetsperspektiv i debatten. FI tror att ett provisionsförbud kommer att leda till en stark och växande marknad av oberoende rådgivare. Det tror inte jag, provisioner behövs som betalning för rådgivning, säger Mariana Burenstam Linder.

Ett provisionsförbud skulle ta bort en stor del av intäkterna för oberoende rådgivare och försäkringsförmedlare, och ställa krav på att spararna i stället betalar för rådgivningen. Det föreslagna provisionsförbudet vid försäljning av fonder gäller emellertid endast för fonder från externa fondbolag, vilket gör att storbankerna fortsatt kommer att kunna betala provisioner internt och därmed kunna erbjuda gratis rådgivning även om förbudet skulle införas.

”Jag tror det blir svårt att motivera omedvetna kunder att köpa rådgivning när de kan vända sig till en bank och slippa fakturan”, resonerar Mariana Burenstam Linder.

Andra bakslag för den oberoende rådgivaren är att avdragsrätten för rådgivningskostnader har tagits bort och att finansiell rådgivning inte är momsbefriad, något som de aktörer som tar betalt för rådgivning via fondavgiften undviker.

Mariana Burenstam Linder spår att de större aktörerna inom rådgivning och förmedling kommer att satsa på egna sparprodukter och minska försäljningen genom externa leverantörer som de stora bankerna och pensionsförvaltarna, en utveckling som knappast är önskvärd bland myndigheterna. Hon har i stället ett eget reformprogram för att nå de effekter på marknaden som Finansinspektionen är ute efter: Tuffare regler för vem som får kalla sig oberoende rådgivare ska införas, ett förbud mot up front-ersättning ska införas och tuffa krav på tydlig varudeklaration av sparande ska ställas.

”Det finns mycket man inte måste redovisa, till exempel måste man inte visa hela kostnaden för kunden. Jag talar om ett regelverk som skulle tvinga banker och andra att deklarera varför de säljer en viss fond, tvinga dem att visa hur fonden har gått historiskt. Ett slags VDN-märkning som ska vara knutet till marknadstillståndet”, argumenterar Mariana Burenstam Linder i intervjun med Svenska Dagbladet.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907